Nina Simone 'alive and well' in Suriname
18 Jan 2013, 03:00
foto


"Oh Lord, please don't let me be misunderstood", zingt Nina Simone met volle overgave. Nina Simone, zangeres, componist, arrangeur, pianist en mensenrechtenactiviste is 'alive and well'. Nina komt via zeven acteurs en actrices kennis maken met het Surinaamse publiek. Zij zullen een week lang facetten uit het bewogen leven van de in 2003 overleden pianiste weergeven.

Nina Simone is de artiestennaam van Eunice Kathleen Waymon, geboren in North Carolina, Verenigde Staten. Zij liet zich van jongs af aan niet remmen door de toen heersende racisme om haar muzikaal talent te ontwikkelen. Het gebeurde zelfs dat vanwege haar zwart zijn zij niet toegelaten werd tot muziekopleidingen. In de jaren zestig stelde zij met haar muziek de wantoestanden aan de kaak. In 1974 kreeg zij eredoctoraten van de University of Massachusetts Amherst en het Malcolm X College. Twee dagen voor haar dood ontving zij ook nog één van de Curtis Institute, de muziekschool die geweigerd had haar toe te laten in haar jonge jaren. Hoewel zij de jazz, blues, folk, r&b, gospel, klassiek en pop beheerste weigerde ze gecategoriseerd te worden onder die muziekstijlen. Ze werd liever 'klassiek pianiste' genoemd. Zij weigerde ook om vanwege haar etniciteit geassocieerd te worden met bepaalde muziekstijlen. Hollywood is bezig met een film over haar leven die dit jaar moet uitkomen. Haar rol zal vertolkt worden door Zoe Saldana.

In de huid van Nina
Drie mannen en vier vrouwen zullen in de huid van Nina kruipen en tegelijkertijd opzoek gaan naar de Nina in zichzelf. "Zij is zo'n grootse persoonlijkheid met verschillende kanten waar ze zelf over sprak en aan anderen overdroeg zoals haar mannelijke kant of haar witte kant", legt Maartin van Hinte, schrijver en regisseur van 'Nina Simone (a)live' uit. "Elke acteur zet dat aspect van haar neer waarin hij of zij zich in terugvindt". Haast alle tekst in de voorstelling zijn citaten van de pianiste uit interviews, uit concerten en andere opnames. De directe aanleiding voor Van Hinte om een stuk te maken over de Amerikaanse is het feit dat haar muziek nog gebruikt wordt. "Haar muziek gaat niet weg. Ze is er nog. Haar werk wordt gebruikt in grote advertentiecampagnes en het wordt verwerkt in de hedendaagse muziek. Zij is een inspiratiebron voor artiesten. Dit zegt heel veel van haar muzikaal talent en persoonlijkheid".

De productie van MC Theater draait sinds mei in Nederland. De eerste buitenlandse opvoering is in Suriname.
"Nina Simone past helemaal in Suriname", zegt Hennah Draaibaar, directeur van The Back Lot. "Wij weigeren net als haar om in een hokje geplaatst te worden ondanks onze verschillende achtergronden en afkomst. Wat dat betreft hebben wij allemaal een beetje Nina in ons". Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de cast hier te krijgen. Met hulp van de Nederlandse ambassade en Integramar is het gelukt de show hierheen te krijgen. De cast bestaat uit Sabrina Starke (momenteel tweemaal genomineerd voor een jazz award) Liesbeth Peroti, Aisa Winter, Alvin Lewis, Hans Dagelet, DJ Lovesupreme en Wudstik.

De kaarten voor 'Nina Simone (a)live' zijn ondertussen al uitverkocht.
Ruim 1200 personen zullen vanaf vandaag in een intieme ballroom sfeer in het 'On Stage Theater' mogen genieten van de Amerikaanse ster.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May