Nimos presenteert boekwerk ‘Milieu gerelateerde Verdragen’
18 Jan 2013, 08:00
foto
Directielid van het directoraat Milieu Henna Uiterloo en Gina Griffith van de afdeling wetgeving van het Nimos.


Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) heeft donderdag zijn jongste publicatie ‘Milieu gerelateerde Verdragen, Geratificeerd door Suriname’ gepresenteerd. De publicatie is samengesteld door de afdeling wetgeving van het Nimos die dit project heeft laten uitvoeren door een Rechten student van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Bij de presentatie van het boek is een exemplaar aangeboden aan Henna Uiterloo, directielid van het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM).

In het boek zijn dertig milieugerelateerde verdragen opgenomen die Suriname heeft geratificeerd en dus partij van is. Bij elk verdrag is een overzicht gemaakt van waar het inhoudelijk om gaat, welk ministerie daarmee belast is, wie en waar de focalpoint is die uitvoering geeft aan de verplichtingen en de werkzaamheden van het verdrag zijn belicht. In het overzicht worden de rechten en plichten die aan een verdrag worden ontleend, genoemd. Ook de organen daarvan worden aangehaald en de updates zijn in de publicatie verwerkt. Het boekwerk heeft informatie over verdragen tot mei 2012.

Structuur brengen
Gina Griffith van de afdeling wetgeving van het Nimos zegt dat dit boekwerk om de drie jaar zal worden bijgewerkt. Evenwel is dat afhankelijk van wat zich rond de verdragen afspeelt. “Dit is een eerste aanzet om structuur te brengen en een overzicht te hebben van milieu en milieu gerelateerde verdragen”, zegt Griffith. Het is de bedoeling dat in een vervolgonderzoek een overzicht wordt gegeven hoe Suriname met deze verdragen omgaat, zoals het nakomen van verplichtingen en andere rapportage rond de uitvoering en naleving van de verdragen. “Je kan ze hebben geratificeerd, maar wat doe je er mee”, merkt Griffith op. Ook verdragen die Suriname niet heeft geratificeerd, maar wel invloed hebben op het land als deel van de Caribische gemeenschap, staan er vermeld.

De in de publicatie opgenomen verdragen hebben niet allemaal direct te maken met de bescherming van het milieu, maar komen er wel artikelen voor die daarmee iets te maken hebben of in relatie mee staan. Er wordt ook een overzicht gegeven hoe de verdragen tot stand zijn gekomen en hoe die in de praktijk werken. De publicatie geeft ook uitleg over moeilijk te verklaren begrippen, die voor verwarring kunnen zorgen bij het publiek. De publicatie is bij het Nimos te verkrijgen voor SRD 110. Volgens Griffith is het geschikt voor studenten, wetenschappers, politici en andere personen die iets van doen hebben met het milieu.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May