51 Cholera-gevallen in Cuba
16 Jan 2013, 13:00
foto
Cafes en restaurants in de wijk Cerro in de Cubaanse hoofdstad Havana zijn gesloten. Gezondheidswerkers vermoeden dat hier de bron van de besmetting ligt. (Beeld: BBC)


Het Cubaanse ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat Havana kampt met een cholera-uitbraak. Intussen zijn 51 mensen besmet. Het is het hoogste ziektecijfer in decennia.

In een officiële verklaring zeiden gezondheidswerkers dat ze in sommige districten een toename in het aantal "acute diarree-gevallen", hadden ontdekt. De bron is een voedselverkoper die de ziekte had opgelopen tijdens een eerdere cholera-uitbraak in het oosten van Cuba.

Artsen gaan van huis tot huis in gebieden in Havana om de symptomen te controleren. De officiële bevestiging volgt een aantal dagen na speculatie over een opleving van diarree in de hoofdstad. Eerder deze maand overleed een 46-jarige man vermoedelijk aan de gevolgen van cholera.

Verpakt voedsel
In de centrale wijk Cerro in Havana, zijn cafes en restaurants gesloten en is alleen de verkoop van verpakt voedsel en drinken toegestaan. Er wordt vermoed dat de uitbraak in deze wijk op 6 januari is begonnen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de ziekte door de maatregelen die sindsdien zijn genomen, in een ‘uitstervende fase’. De mensen worden aangespoord om de hygiëne in acht te nemen, ook bij de bereiding van voedsel.

Cholera wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Het veroorzaakt ernstige uitdroging door diarree en kan fataal zijn als het niet wordt behandeld. Tot juli vorig jaar, had Cuba sinds lang voor de revolutie van 1959 niet te maken met een significante uitbraak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May