EBS-directie overweegt staat voor het gerecht te dagen
16 Jan 2013, 00:00
foto


“Ik ben door deze regering hier geplaatst, maar ik kan u zeggen dat we overwegen een kort geding aan te spannen en de overheid voor het gerecht te slepen”. Dit stelde Kenneth Vaseur, algemeen directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), dinsdag op een persconferentie. De EBS wil met het kort geding bereiken dat de SRD 300 miljoen schuld die de overheid zegt te hebben bij het bedrijf, wordt herzien en in een ander context wordt bekeken.

“Niet de staat subsidieert de EBS, maar het is juist omgekeerd”, meent Vasseur. Hij legt uit dat de staat zich niet heeft gehouden aan de 'concessieafspraken' met de EBS. Het bedrijf heeft geen automatische tariefsverhogingen kunnen doorvoeren waardoor het stelselmatig geen fondsen heeft kunnen genereren om op tijd investeringen te doen.

Geld bij investeerder gezocht
Vaseur, bijgestaan door zijn directieteam, zegt dat door politieke invloeden geen enkele regering de EBS toestaat marktconforme energietarieven toe te passen. Financieel directeur Willy Duiker deelt mee dat de consument 50% van de kostprijs voor elektriciteit betaalt. De overheid heeft er steeds voor gekozen dat elektriciteit aan de gebruikers wordt gesubsidieerd. Dit wordt de EBS dan als een schuld aangerekend. Volgens Vaseur wil het bedrijf niet die vorm van subsidie krijgen van de overheid, maar moet die zich normaal houden aan de ‘concessieovereenkomst’. Dat bij de overheid nu stemmen opgaan om de EBS de schuld kwijt te schelden is voor de directie niet voldoende. Die wil anders in de boeken komen te staan, maar vooral dat de overheid zich voortaan houdt aan de concessieafspraken met de EBS waardoor zonder invloed van de politiek het bedrijf kan worden gereorganiseerd.

Vaseur legt uit dat met de aantekening in de boeken dat de EBS zo een hoge schuld heeft bij de overheid, het bedrijf niet zelfstandig op de kapitaalmarkt kan opereren. Zo is voor het plegen van een investering, waarbij een lening moest worden genomen bij de bank, veel ongemak ondervonden. De lening zou worden aangegaan voor de nieuwe plant. Ook toen de bank aandrong dat de EBS een garantie van de overheid moest hebben waarin staat dat de schuld niet langer als zodanig wordt aangeduid, kreeg de EBS geen ondersteuning van de regering. “We wachten nog steeds daarop”, zegt Vaseur. Het bedrijf was toen genoodzaakt een investeerder met wie het al jaren zaken doet te vragen in te komen met het geld.

Slechte deal met Staatsolie
De positie van de EBS is volgens de directeur politiek alsmaar uitgehold. Naast de schuldenlast is het bedrijf door de aandeelhouder ook nog naar wat Vaseur noemt ‘gedwongen een zeer slechte deal aan te gaan met Staatsolie' die de EBS van elektriciteit moet voorzien. Een tweede deal, die ook al ‘slecht’ te noemen was is al door de vorige directie afgewezen. Vasseur wil hierover niet teveel details kwijt omdat Staatsolie en de EBS gesprekken voeren om de deal te herschikken.

De EBS-topman zegt dat het beste dat nu kan gebeuren is dat gewerkt wordt aan een energiewet, waar de positie van het bedrijf én de overheid als aandeelhouder goed wordt neergezet. Die wet zou moeten voorzien in een Energieautoriteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May