Hoge golven houden vissers in Nickerie thuis
15 Jan 2013, 16:30
foto


Vissers in het district Nickerie kunnen niet uitvaren. Ook de garnalenvissers zijn gistermiddag teruggekeerd. Op de Corantijnrivier zijn sinds gistermiddag hoge golven die het de vissers onmogelijk maken uit te varen. Het opmerkelijke is dat er geen wind is die de golven zou kunnen veroorzaken.

Deze hoge golven worden in de Atlantische Oceaan veroorzaakt door een lage druk, zegt Jimmy Samijo van de Meteorologische Dienst aan Starnieuws. Hij vertelt dat dit laag drukgebied ver van Suriname ligt, zo’n 25 graden in het Noorden. Langs de kusten van de Guyana’s veroorzaakt dit lage drukgebied 2,4 tot 3,6 metershoge golven. Het zijn deze golven die in Nickerie zijn waar te nemen, zegt Samijo.

Veiligheid belangrijk
Vissers hebben deze hoge golven dichtbij de mondig op de Corantijnrivier waargenomen. De boten zijn volgens visser Johnny Moertamat van Zeedijk gisteravond niet meer uitgevaren. De garnalenvissers hebben gistermiddag toch een poging gewaagd, maar kozen uiteindelijk toch voor hun veiligheid.

Van de douane in Nickerie verneemt Starnieuws dat de doorvoerboot die gistermiddag naar Guyana zou gaan met lading, was teruggekeerd naar Nw. Nickerie. De boot is vanmorgen vroeg vertrokken naar het westelijk buurland.

De vissers te Zeedijk zeggen dat zij helemaal geen hevige windstoten hebben waargenomen. Hoge golven worden normaal veroorzaakt door hevige windstoten. Samijo van de Meteorologische Dienst merkt op dat volgens het weerrapport er sprake is van een normale windsituatie in Nickerie, 2 tot 5 meter per seconde. Volgens de weerdeskundige kunnen deze golven tot morgen aanhouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May