Kanhai vraagt Krijgsraad 8 decemberstrafproces te beëindigen
15 Jan 2013, 06:00
foto
Advocaat Irwin Kanhai


Raadsman Irwin Kanhai vraagt de Krijgsraad namens drie van zijn cliënten om de vervolging tegen hen in het 8 december strafproces als beëindigd te beschouwen. Errol Alibux, Imro Themen en Iwan Krolis, hebben via Kanhai een verzoekschrift ingediend bij de Krijgsraad. Kanhai die ook hoofdverdachte Desi Bouterse verdedigt, heeft namens hem geen verzoekschrift ingediend. "Ik ga mijn strategie niet prijsgeven", antwoordt Kanhai op de vraag waarom alleen deze drie verdachten een verzoekschrift ingediend hebben.

Kanhai zegt aan Starnieuws dat de Krijgsraad niet kan verwijzen naar het Constitutioneel Hof dat niet bestaat om de rechtsvraag over inmenging via het Openbaar Ministerie beantwoord te krijgen. Dit is volgens hem in strijd met de wet en is bovendien een 'novum'. "In het strafrecht is het ongekend dat verwezen wordt naar een niet bestaande wet, die zelfs qua vorm en inhoud niet op papier is en slechts is genoemd in de grondwet van 1975 en 1987", stelt Kanhai in zijn verzoekschrift.

Krijgsraad mengt zich in
"Er kan geen schorsing van het strafproces plaatsvinden op basis van een niet bestaande wet", meent de advocaat. De vraag over inmenging is volgens Kanhai juridisch niet relevant. Volgens hem is er geen sprake van verstoring van het proces omdat de wijziging van de amnestiewet democratisch tot stand is gekomen.

"Naar de mening van de verzoekers is het juist de Krijgsraad die zich inmengt met de wijze waarop en wanneer een bepaald wetsproduct tot stand moet komen", stellen Alibux, Themen en Krolis via hun raadsman. In het verzoekschrift wordt gesteld dat "amnestie en algeheel pardon een regeling is die de strafbaarheid ontneemt en die bevoegdheid nadrukkelijk door de grondwetgever aan de wetgevende macht is toebedeeld".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May