Haïti ontevreden over internationale hulp
13 Jan 2013, 07:00
foto
President Michel Martelly (Foto: AFP)


President Michel Martelly van Haïti is ontevreden over de internationale hulp aan zijn land. Hij sprak ter gelegenheid van de derde verjaardag van de verwoestende aardbeving op Haïti. Martelly vindt dat zijn regering te weinig wordt betrokken bij de wederopbouw.

Het Haïtiaanse staatshoofd vindt dat te weinig van het beloofde geld de regering bereikt. Aan journalisten zei hij dat “slechts een derde” van de fondsen naar de regering kwam. "De meeste hulp wordt besteed door niet-gouvernementele organisaties voor onmiddellijke noden, maar niet voor de wederopbouw van Haïti."

De donoren werken onvoldoende samen met de Haïtiaanse regering, stelde Martelly. Hij dringt aan op een grondige herziening van de internationale samenwerking. Zo gaat de regering een audit doen van de samenwerking met Canada, dat geen rechtstreekse steun aan de regering geeft, en waar evenzeer wordt nagedacht over een andere aanpak.

Voor de Europese Unie had Martelly wel lovende woorden. Hij noemde het een “permanente samenwerking, met een partner die rechtstreeks samenwerkt met de regering".

360.000 in noodwoningen
Haïti heeft zaterdag de verwoestende aardbeving van 2010 herdacht, die aan meer dan 250.000 mensen het leven heeft gekost. De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton was ook aanwezig bij de herdenking bij een massabegraafplaats op een kale heuvel aan de rand van de hoofdstad Port-au-Prince waar een krans is gelegd.

Drie jaar na de enorme aardbeving verblijven nog ongeveer 360.000 Haïtianen in noodwoningen in speciaal opgezette kampen. Ruim 80 procent van die mensen zit er sinds de aardbeving, blijkt uit een rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Veel mensen zijn ontheemd geraakt. Het IOM vindt het noodzakelijk dat zij binnen twee jaar permanent onderdak krijgen om onderling geweld en gedwongen uitzetting uit de kampen te voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May