Journalistenvereniging hekelt plagiaat in de journalistiek
11 Jan 2013, 13:32
foto
Wilfred Leeuwin, voorzitter Surinaamse Vereniging van Journalisten


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) maakt zich ernstige zorgen over plagiaat in de journalistiek. Teksten worden gestolen en gepubliceerd als eigen werk. SVJ krijgt steeds klachten hierover en wil deze vorm van diefstal dan ook aanpakken. Plagiaat is een van de hoofditems op de eerste journalistenweek van de SVJ die deze maand wordt gehouden.

De SVJ hield vandaag een persconferentie over de journalistenweek in het gebouw van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB). Er is sprake van plagiaat wanneer de tekst van iemand anders gestolen wordt en deze als eigen productie gepubliceerd wordt. Wilfred Leeuwin, voorzitter van de SVJ, merkt op dat journalisten zich hiervan bewust moeten zijn en zich niet voor dit soort zaken moeten lenen. Plagiaat is bij wet strafbaar gesteld.

Misleiding publiek
De SVJ-voorzitter zegt dat dit gedrag misleiding is van het publiek. Berichten worden gestolen en gepubliceerd zonder de inhoud te verifiëren. De oorspronkelijke fout wordt dan gewoon doorgegeven van het ene naar het andere medium. “Ik ken zeker één medium dat nergens te zien is, maar wel alle nieuws in Suriname op zijn website heeft staan. Na verificatie blijkt dat dit medium geen bronnen heeft geraadpleegd om het product te maken”, zegt Leeuwin.

Het komt volgens Leeuwin dagelijks voor dat nieuwsberichten en journalistieke producten van nieuwsredacties worden gestolen door anderen. Deze berichten worden dan in het nieuws gebracht als te zijn een eigen productie. Volgens de SVJ-voorzitter moet tenminste erbij worden vermeld van welk medium het bericht is overgenomen. “Er worden dagelijks berichten gestolen. Je moet je voorstellen dat je naar buiten gaat om een nieuwsitem te maken, alle ‘effort’ misschien wel dagenlang in hebt gestopt om kort nadat je het bericht hebt gepubliceerd via jouw medium het te lezen of te horen zonder dat erbij vermeld wordt van waar het is overgenomen.

Intellectuele eigendom
Leeuwin verduidelijkt tegenover Starnieuws dat het stelen van berichten een directe vorm is van het aantasten van de intellectuele eigendomsrechten van een ander. Een journalist die een nieuwsitem maakt, heeft daar bijzonder veel ingestopt. Het gaat om kennis van zaken, intellect, spelen met de taal, maar vooral de speciale bronnen die de journalist geraadpleegd heeft. Dat is intellectuele eigendomsrecht.

Dat recht verkoopt de journalist via een werkrelatie aan een medium dat het bericht publiceert. Wanneer een ander medium dan het artikel overneemt, moet erbij vermeld worden van waar het is overgenomen”, stelt Leeuwin. Dat is het minimale, want je mag ook niet zonder meer de hele inhoud overnemen. Indien het om een freelancer gaat, blijft het eigendomsrecht bij de journalist.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May