De 'genocide' van India's dochters
12 Jan 2013, 02:00
foto
Het aantal meisjes in India is dramatisch gedaald doordat vrouwelijke foetussen worden geaborteerd. (Beeld: Al Jazeera)


Rechters van het Hooggerechtshof in India hebben de gezondheidsministers in zeven staten gedagvaard over de zorgwekkende daling van het aantal jonge meisjes in het land.

Ze eisen informatie over klinieken die de wet op pre-conceptieve en pre-natale diagnostische technieken – om het geslacht van ongeboren baby’s te bepalen - aan hun laars lappen met mogelijk fatale gevolgen. De rechters bekritiseren wat zij noemen ongebreideld foeticide en kindermoord. Ze zeggen dat de mentaliteit van de ouders en de maatschappij moet veranderen.


"De mensen (medische districtsfunctionarissen) die geacht worden de wet (Pre-Conception en Pre-Natal Diagnostic Techniques Act) te handhaven, hebben zelf dezelfde patriarchale mentaliteit. Ze hebben het gevoel niet dat het verkeerd is om een meisje te doden in het verlangen naar een jongen. Natuurlijk zullen ze geen actie ondernemen en iedereen vervolgen. Voeg daaraan de corruptie binnen de medische beroepsgroep”, zegt Mitu Khurana. Ze is kinderarts en vrouwenrechten activiste.

Topje van problemen
Unicef, de werkarm van de Verenigde Naties voor kinderen, zegt dat de cultuur ten gunste van mannen in India, het leven van miljoenen jonge meisjes kost. Volgens de Unicef worden dagelijks meer dan 2.000 illegale abortussen uitgevoerd, wat de balans van de bevolking dramatisch verandert.

"Decennia van geslachtsbepalingstests en vrouwelijke foeticide hebben dusdanige proporties verkregen dat het uiteindelijk de verklaringen in India inhaalt. Dit is nog maar het topje van de demografische en sociale problemen waarmee India in de komende jaren te kampen zal krijgen," waarschuwt de VN.

Nationale schande
In april 2011 riep de Indiase minister-president Manmohan Singh nog op tot een kruistocht tegen de wijdverbreide praktijken van foeticide en kindermoord. "De dalende evenwichtigheid van het geslacht is een aanklacht tegen onze maatschappelijke waarden. Onze meisjes en vrouwen hebben ons trots gemaakt in de klas, in directiekamers en op het sportveld. Het is een nationale schande voor ons dat ondanks dit alles, vrouwelijke foeticide en kindermoord blijft doorgaan,” sprak Singh.

Bij de volkstelling van 1991 in India bleek dat er 945 meisjes waren voor elke 1.000 jongens in de leeftijdsgroep tot zes jaar. Tien jaar later, is dat aantal zelfs verder gedaald naar 914 meisjes per 1.000 jongens. Maar dat is slechts het gemiddelde. De cijfers zijn veel slechter in sommige staten.

Bij de telling in 2011 waren er 830 meisjes per 1.000 jongens in de noordelijke deelstaat Haryana. In de naburige Punjab is het aantal meisjes 846 en in de hoofdstad Delhi is dat 866.

Maatschappelijk probleem
"Het grootste probleem is eigenlijk dat ouders geen meisjes willen. Zolang dat de onderliggende maatschappelijke houding blijft, het is zeer, zeer moeilijk, met name in een land als India, waar allerlei wetten niet naar behoren zijn uitgevoerd en met de voeten worden getreden, een puur juridische oplossing te bieden voor een maatschappelijk probleem, " stelt Sadanand Dhume van de American Enterprise Institute.

India heeft zeer strenge abortuswetgeving. Tot 1971 werden het beëindigen van zwangerschappen alleen toegestaan indien de moeder in levensgevaar was. Andere uitzonderingen gelden voor foetussen met potentiële aangeboren afwijkingen, voor baby's verwekt door verkrachting, en voor zwangerschappen bij ongehuwde meisjes onder de 18.

De regering vaardigde in 1994 een nieuwe wet uit dat het gebruik van echografie om het geslacht van de baby te bepalen tot een misdaad maakt met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Bruidsschat
"De oorzaak ligt in het systeem van de bruidsschat, waar een meisje dat wordt geboren, zij wordt gezien als een last voor de familie ... de vraag is hoe we de wet gaan handhaven. De Medische Raad van India wordt verondersteld toezicht te houden op het werk van de artsen, maar tot op heden is niemand geschorst voor de schending van ethische richtlijnen, " zegt Suhas Chakma, directeur van het Aziatische Centrum voor Mensenrechten.

Volgens een schatting van het tijdschrift Lancet worden jaarlijks een half miljoen vrouwelijke foetussen geaborteerd. ActionAid zegt dat naleving van de wet om het geslacht van een ongeboren kind te bepalen niet wordt afgedwongen en dat er te weinig wordt gedaan om de cultuur waarin de jongens worden begunstigd te wijzigen. (Inside Story, Al Jazeera)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May