Hooggerechtshof vindt vertraging eedaflegging Chávez legaal
10 Jan 2013, 11:00
foto
President van het Hooggerechtshof Luisa Morales heeft bepaald dat uitstel van de inauguratie van Chávez legaal is. (Foto: Al Jazeera)


Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles heeft de uitspraak van het Hooggerechtshof geaccepteerd. Het Hof vindt dat het uitstellen van de inauguratie van de zieke president Hugo Chavez legaal is, terwijl zijn regering het land verder leidt.

Capriles heeft zich neergelegd bij de uitspraak, maar zegt dat het de onzekerheden in Venezuela niet oplost. De uitspraak van de hoogste rechter is bindend, zei Capriles en heeft vicepresident Nicolas Maduro uitgedaagd de meest dringende problemen op te lossen. "Instituten zouden niet gevoelig moeten zijn aan de belangen van een regering", zei de oppositieleider op een persconferentie.
"De uitspraak is nu gedaan. Het is een interpretatie door het Hooggerechtshof,” sprak Capriles. "De excuses zijn voorbij, heer Maduro. Het is nu aan u om de verantwoordelijkheid van de overheid te nemen en te regeren."

De Hoge Raad van Venezuela oordeelde woensdag dat het uitstel van de beëdiging van Chávez voor zijn nieuwe termijn legaal is. Rechtbankpresident Luisa Morales heeft het vonnis op een persconferentie bekendgemaakt en zei dat er geen nieuwe eedaflegging noodzakelijk was. “Chávez blijft Venezuela’s president met Nicolas Maduro als vicepresident.”

Alle tijd
Regeringsleiders stonden erop dat gezien de omstandigheden, de lopende termijn van de president kan worden verlengd na de inauguratiedatum van 10 januari totdat hij gezond genoeg is om beëdigd te worden voor een andere termijn van zes jaar.

"President Chávez, dit eervolle parlement geeft u alle tijd die u nodig hebt om te genezen van uw ziekte en naar Venezuela terug te keren wanneer de onverwachte oorzaak (van uw afwezigheid) is verdwenen," zei de aan Chávez gelieerde parlementsvoorzitter Diosdado Cabello.

Solidariteit en steun
Sinds zijn aantreden in 1999 heeft Chávez Venezuela persoonlijk en politiek gedomineerd. Minister van Informatie, Ernesto Villegas, heeft maandag laten weten dat de medische toestand van het staatshoofd ongewijzigd is, sinds de laatste complicatie van de operatie vier dagen geleden werd gemeld. Chávez die vandaag zou worden geïnaugureerd voor zijn nieuwe termijn, lijdt aan een ernstige longinfectie die hem ademhalingsproblemen geeft.

Op grond van artikel 231 van de grondwet zal de 58-jarige Chávez de eed in een later stadium voor het Hooggerechtshof afleggen.

Veel wereldleiders hebben de zieke president beterschap toegewenst. Ook president Barack Obama heeft zijn beste wensen gestuurd. In Caracas wordt vandaag de vergadering van de staatshoofden van Unasur gehouden. De bijeenkomst staat in het teken van solidariteit en steun naar het volk van Venezuela en in het bijzonder aan de president Hugo Chávez vanwege zijn gezondheidstoestand. Ook president Desi Bouterse woont de vergadering bij. Hij keert vanavond terug naar Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May