Oplevering weg naar Erowarte in maart
08 Jan 2013, 07:00
foto
Machines van het asfalteringsbedrijf Tjongalanga bij de uivoering van het project vóór de kerstdagen. (Foto: Isaak Poetisi)


Het wegtraject tussen Pierrekondre en Erowarte wordt begin maart opgeleverd. De werkzaamheden om de vier kilometer lange weg te asfalteren, zijn maandag na de bedrijfsvakantie hervat.

Deze weg verbindt de hoofdplaats Albina met de vijf kilometer noordelijker gelegen dorpen Erowarte en Tapoekoe aan de Marowijnerivier.

Het asfalteringsbedrijf Tjongalanga NV, dat in opdracht van het ministerie van Openbare Werken (OW) de werkzaamheden uitvoert, heeft van het totale wegtraject van 4 kilometer, al 3 kilometer van de eerste astfaltlaag voorzien.

Ongevallen
Dave van der Lee, projectcoördinator van het asfalteringsbedrijf, verklaart tegenover Starnieuws, dat er nu een laterietlaag wordt aangebracht tot het dorp Erowarte. Daarna zullen de bermen worden afgewerkt, waarna de laatste hand zal worden gelegd aan de asfaltering. De aannemer heeft zich met het contract verbonden aan een onderhoudsperiode van een jaar.

Van der Lee zegt dat voor de afwatering op bepaalde punten dwars onder de weg duikers zijn aangelegd. Ook met de verkeersveiligheid is bij dit project rekening gehouden. Tijdens de uitvoering van dit project hebben zich enkele verkeersongevallen voorgedaan, waarbij voertuigen van de weg zijn geraakt.
Bij de afronding van het project zal volgens Van dee Lee de nodige verkeersmeubilair worden aangebracht. Zo zal het heel wegtraject worden de belijnd met thermoplas.

Bereikbaarheid verbeterd
Waarnemend districtscommissaris Ingrid Karta-Bink heeft op 3 december het startsein voor dit project, na een vertraging van vier maanden, gegeven. De kapiteins Jonas Gunther en Frans Pierre van de dorpen Erowarte en Tapoekoe zijn blij met de asfaltering. Gunther geeft evenals zijn collega aan dat de asfaltering van de weg ontwikkelingen van de plaatselijke gemeenschappen zal versnellen.

"De bereikbaarheid van Albina wordt verbeterd', zegt Gunther. Dit was nijpend in noodgevallen. "Taxi's vanuit Paramaribo weigerden ook om naar Erowarte te komen", zegt Gunther. De economische bedrijvigheden zullen volgens de dorpshoofden nu van de grond komen. "Met het vooruitzicht op verbetering van de weg, water- en electriciteitsvoorziening is een lichte remigratie van dorpelingen te merken", stelt Gunther vast.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May