Staatshoofd geeft fiat voor onderzoek massagraf
04 Jan 2013, 00:00
foto


President Desi Bouterse heeft geen bezwaar tegen het onderzoek naar het massagraf van 1902 op de voormalige suikerplantage Mariënburg in het district Commewijne. In een brief aan de voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie, Shabier Ishaak, heeft de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, dat meegedeeld.

“U wordt ter voortzetting van dit onderzoek voor verder overleg verwezen naar de minister van Regionale Ontwikkeling,” schrijft Linscheer.
Archeoloog en voorzitter van de Stichting Cultuureducatie, Benjamin Mitrasingh is in de wolken. “Een beter begin van het nieuwe jaar en een mooier verjaardagsgeschenk kan ik niet bedenken,” zegt hij uitgelaten tegenover Starnieuws. Hij herdenkt morgen zijn 69ste jaardag.

Verscheidene pogingen om toestemming te krijgen het onderzoek te doen, leden schipbreuk doordat Michel Sjak Shie, die projectdrager is van Surinaamse Cultuurmaatschappij NV Mariënburg eerder heeft geweigerd toestemming te geven om opgravingen te doen naar het massagraf van 1902 op het terrein van de voormalige suikerplantage.

Hulp
Op 23 september vorig jaar deelde Sjak Shie minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken mee dat “in gesprekken met bewoners van Mariënburg duidelijk is gebleken dat zij liever zien dat deze zaak met rust gelaten wordt.” Een maand later schrijft Sjak Shie “voor de goede orde wijs ik u er nogmaals op dat ik in principe geen bezwaar heb tegen dit soort historische onderzoekingen ware het niet dat de kampongbewoners en ook ik als projectdrager andere prioriteiten hebben inzake de ontwikkeling van Mariënburg.”

De weigering van Sjak Shie was reden voor Ishaak om in oktober schriftelijk de hulp van het staatshoofd in te roepen in deze kwestie. Ook de Nederlandse ambassade heeft haar hulp toegezegd om met deskundigen in te komen voor het onderzoek. Minister Moestadja had zich al in de beginfase bereid verklaard het onderzoek ambtelijk te willen coördineren. Het onderzoek zou volgens de bewindsman goed passen in het kader van de herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie op 5 juni dit jaar.

Gemotiveerd
Mitrasingh zal het onderzoek doen namens minister Moestadja. Waar het nu om gaat is om de financiën rond te krijgen om te starten met het onderzoek, zegt de archeoloog. “Het echte werk begint nu en we zijn heel gemotiveerd dat het staatshoofd dit project een warm hart toedraagt.”

Op 29 juli, 110 jaar geleden, werd James Mavor toen directeur van Mariënburg, doodgekapt door Hindostaanse arbeiders. Hij wilde de rietprijs niet verhogen en viel de vrouwen van de arbeiders lastig. Daags daarna, op 30 juli, kwamen de militairen vanuit Frederiksdorp naar Mariënburg, waardoor de gemoederen nog meer in beroering kwamen. De militairen schoten gericht op de arbeiders, die wilden voorkomen dat de daders werden meegenomen. Bij de beschieting zijn 17 arbeiders direct overleden. Daarna kwamen nog enkelen om. De 17 arbeiders zijn in een massagraf begraven op het terrein van Mariënburg. Volgens verslagen is er ongebluste kalk op de lichamen gegooid, waardoor deze niet meer te vinden zouden zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May