Eerste pagara-estafette Albina succesvol verlopen
31 Dec 2012, 15:00
foto
De ruim 120 meter lange pagara, die vanmiddag is afgestoken tijdens de pagara-estafette in Albina.


De bewoners van het grensstadje hebben vandaag succesvol de eerste 'Albina pagara-estafette' in hun eigen woonomgeving meegemaakt. Met het afsteken van een pagara van ruim 120 meter door gewestelijk politiecommandant Lesley Geldorp van Marowijne, is de eerste pagara-estafette op het smerige strand afgewerkt. De Albinezen die in groten getale op deze activiteit afkwamen, hebben zichtbaar genoten van dit evenement.

Bij de laatste oorverdovende knal, betuigden de mensen met luid gejoel hun instemming. De commissie wil met deze activiteit Albina jaarlijks tot de hotspot maken in de periode van kerst en jaarwisseling.
"Het is geweldig", bevestigt de Albinees en bootsman Padi, alias Mr Kennedy. Hij zegt genoten te hebben van dit evenement. "Deze activiteiten brengen een opleving van Albina", stelt Padi.

Geweldig spektakel
Ook de Franse buren zijn op het evenement afgekomen. "Het is geweldig en mooi om te zien". Dit zijn woorden van de 17-jarige Arsinio Gunther uit het Frans-Guyanese grensdorp Paduk aan de Marowijnerivier. Ook voor zijn 11-jarig nichtje Joy is dit spektakel geweldig. "We kennen geen pagara-estafette in ons land", zegt Arsinio. Samen met hun zijn ouders, vrienden hebben ze vanmorgen de oversteek gemaakt naar Albina. Via de Franse media was deze activiteit ruim van te voren aangekondigd.

"De mensen hebben zich goed gedragen en er hebben geen calamiteiten plaatsgevonden", zegt secretaris Carlo Struiken van de organiserende commissie 'Pagara-estafette Albina'. Hij geeft aan dat de voorlichtingsactiviteiten, die in samenwerking met het Korps Brandweer Suriname bijgedragen hebben aan de bewustwording van de bevolking. "De mensen hebben goed gedragen", benadrukt Struiken.

Volgend jaar groots aanpakken
De bestuursdienst heeft niet kunnen voldoen aan het verzoek van de commissie om als onderdeel van het officiële programma het publiek toe te spreken.
Struiken stelt in het vooruitzicht dat de pagara-estafette volgend jaar groter en spectaculairder zal zijn. De voorgenomen pagara van 500 meters is niet gehaald, omdat volgens Struiken er een gestructureerd overleg moet plaatsvinden met het plaatselijk bedrijfsleven.

Struiken zegt dat na 2 januari een evaluatiebijeenkomst wordt gehouden. "Dan wordt gelijk het programma voor het volgende jaar samengesteld", zegt Struiken. Hij stelt in het vooruitzicht dat in 2013 de activiteiten vanaf 29 december zullen beginnen. De dag daarop, 30 december, wordt een vuurwerkspektakel op de Marowijnerivier gehouden. Het voorlichtingsprogramma over brandveiligheid wordt ook voortgezet in voorbereiding naar de estafette op 31 december toe.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May