SEH overspoeld door patiënten
31 Dec 2012, 14:00
foto


De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) wordt overspoeld door personen die medische hulp nodig hebben. De drukte is meer dan vorig jaar rond deze tijd", zeggen medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa en Fausia Poese, coördinator van SEH aan Starnieuws.

Beide toppers van het ziekenhuis doen een beroep op het publiek om alleen bij spoedeisende gevallen SEH aan te doen. Alle andere patiënten moeten naar de huisarts. Indien iedereen tóch naar SEH komt, zal de dienstverlening veel langer duren. "Er is extra personeel ingezet, maar wij worden toch overspoeld", zegt Liauw Kie Fa.

Niet spoedeisend
Poese deelt mee dat van zaterdag op zondag 183 personen zijn behandeld. Gemiddeld worden per etmaal tussen de 120 tot 150 patiënten geholpen. Vanaf 00:00 uur tot 07:00 uur vandaag waren er al 86 aanmeldingen bij SEH. "Er is een duidelijke toename te constateren", zegt Poese. Zij haalt aan dat niet iedereen die zich aanmeldt, spoedeisende hulp nodig heeft. Een deel van de mensen kan gewoon naar een huisarts.

Liauw Kie Fa en Poese doen een dringend beroep op de samenleving om SEH alleen maar aan te doen als het gaat om ongelukken, verwondingen door vuurwerk, aanrijdingen en slachtoffers van steek- en vechtpartijen. "Mensen die geholpen kunnen worden door een huisarts, wordt gevraagd om niet naar SEH te komen, want anders duurt het ook langer voor ernstig gewonde personen geholpen kunnen worden. Door het lange wachten ontstaan er ook ruzies tussen wachtenden. Ook het personeel wordt dubbel belast", zegt Poese.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May