Slachtoffer groepsverkrachting Delhi overleden
28 Dec 2012, 22:30
foto
Het Delhi-incident heeft geleid tot dagenlange demonstraties in heel India.


De 23-jarige medisch studente die in een bus in de Indiase hoofdstad Delhi was verkracht is overleden in een ziekenhuis in Singapore. "De patiënt is vreedzaam heengegaan,” staat in een verklaring van het ziekenhuis. De familie van de patiënt was aan haar zijde.

De jonge vrouw was donderdag in Singapore aangekomen nadat ze drie operaties in een ziekenhuis in Delhi had ondergaan. De aanval op haar en haar vriend op 16 december heeft geleid tot gewelddadige protesten in India die het leven hebben gekost van een politieagent. Naar aanleiding van de aanval zijn zes mannen gearresteerd en twee politieagenten geschorst.

"De patiënt bleef in een zeer kritieke toestand sinds haar aankomst in het Mount Elizabeth Hospital," zei het hoofd van het ziekenhuis, Kelvin Loh, in een verklaring. "Ze leed aan ernstige orgaanfalen na ernstige verwondingen aan haar lichaam en de hersenen. Ze heeft tegen alle verwachtingen in zo lang moedig gestreden voor haar leven, maar het trauma aan haar lichaam was voor haar te zwaar om te overwinnen."

Een team van acht specialisten had geprobeerd om de patiënt stabiel te houden, maar haar toestand bleef verslechteren gedurende de twee dagen in het Mount Elizabeth Hospital, zei Loh. Ambtenaren van de Hoge Commissie van India waren ook aanwezig toen de patiënt overleed. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken zei dat de regering op aanbeveling van haar artsen had besloten om het slachtoffer naar het buitenland te sturen. Haar lichaam zal worden teruggevlogen naar India.

Dagenlange protesten
De groepsverkrachting van de vrouw heeft geleid tot een publiek debat en zijn er dagenlang protesten geweest in heel India. Het slachtoffer en haar vriend waren naar de film geweest en pakten de bus in het Munirka gebied van Delhi, met de bedoeling om naar Dwarka, in het zuid-westen van de stad, te reizen. De politie zei dat ze bijna een uur was verkracht, en dat zowel zij als haar metgezel werden geslagen met ijzeren staven en uit de rijdende bus de straat op zijn gegooid.

Bij aankomst in het ziekenhuis in Singapore, zeiden doktoren dat ze behalve een "voorafgaande hartstilstand, ook infectie aan haar longen en buik, en aanzienlijke hersenletsel had".

De overheid heeft geprobeerd een halt toe te roepen aan de stijgende publieke woede door een reeks van maatregelen aan te kondigen die ervoor moeten zorgen dat Delhi veiliger wordt voor vrouwen. Meer politie nachtelijke patrouilles, controles op buschauffeurs en hun assistenten, en het verbieden van bussen met getinte ramen of gordijnen, maken daar deel van uit.

Doodstraf
De overheid heeft ook gezegd dat zij de foto's, namen en adressen van veroordeelde verkrachters op officiële websites zal plaatsen om ze te schande te zetten. Ook zijn er twee commissies ingesteld - een die snellere berechting van gevallen van seksueel geweld op vrouwen moet bewerkstelligen, en de andere moet de missers onderzoeken die mogelijk hebben geleid tot het incident in Delhi.

Maar de demonstranten zeggen dat de belofte van de overheid belofte de daders levenslang te bestraffen niet genoeg is, ze pleiten voor de doodstraf. Sinds het Delhi-incident zijn er verschillende gevallen naar voren gekomen waarbij de autoriteiten hebben gefaald te reageren op gemelde verkrachtingen.

Een vrouw heeft woensdag zelfmoord gepleegd in de staat Punjab, nadat ze had geprobeerd een aanklacht bij de politie in te dienen van verkrachting die vorige maand zou hebben plaatsgevonden. Ten minste één politieagent die bij de zaak betrokken was, is ontslagen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May