Monetaire reserves overschrijden magische grens
28 Dec 2012, 21:00
foto


De monetaire reserves van Suriname hebben voor de eerste keer de magische grens van US$ 1 miljard overschreden. “Onze internationale reserves zijn gestegen tot ruim US$ 1 miljard en 6 miljoen per eind 2012”, zegt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname. Dat is bijna US$ 196 miljoen meer dan vorig jaar.

Hij heeft de hoogtepunten van het haast afgelopen jaar opgesomd tijdens de jaarafsluiting van de moederbank. Hoefdraad stelde dat terwijl vele landen nog met crises kampen, de Surinaamse economie met 4½% is gestegen, de binnenlandse en buitenlandse schuld laag zijn, de overheidsfinanciën stabiel en is de werkgelegenheid verbeterd.

Volgens de bankpresident bedroeg de maandelijkse inflatie ongeveer 0,4%, wat de geschatte jaarinflatie per december brengt op 5%. Ook bij de inflatie is er vooruitgang geboekt, vorig jaar was de inflatie nog 10% hoger. De verwachtingen voor het overheidstekort zien er volgens Hoefdraad ook rooskleurig uit: “niet meer dan 1% van het bruto binnenlands product of zelfs een heel klein overschot.”

Versterken financieel systeem
Hij wijst erop dat op basis van de gunstige vooruitzichten over de macro-economische koers, onze internationale kredietwaardigheid is verbeterd. In hun ratings hebben het Internationaal Monetair Fonds, de IDB en de Wereldbank hun vertrouwen uitgesproken in het vermogen van Suriname om de verworvenheden te consolideren en koers te houden.

Hoefdraad zegt dat de Centrale Bank samen met het ministerie van Financiën meerdere stappen zet om het financiële systeem te versterken. Zo zijn er in 2012 belangrijke financiële wetten aangenomen om veilige geldwisselingen en externe betalingen te bewaken. Modernisering, consument bescherming en compliance met externe standaarden zullen ook in komende jaren worden voortgezet, laat de bankpresident weten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May