Terugblik 2012: Amnestiewet springt in het oog
31 Dec 2012, 18:00
foto


In het haast afgelopen jaar springt in het oog het initiatief dat zes assembleeleden hebben genomen om een amnestiewet in te dienen om de moorden van 8 december 1982 straffeloos te maken. In recordtijd werd de ontwerpwet behandeld en aangenomen door de coalitie op 4 april. Een dag later is deze wet afgekondigd door waarnemend president Robert Ameerali, terwijl het staatshoofd naar buurland Guyana was.

Hoewel het de bedoeling was dat het megaproces onmiddellijk stopgezet moest worden, is de zaak geschorst. Het wachten is op de instelling van het Constitutioneel Hof dat moet artikel 131 lid 3 van de grondwet moet toetsen of er sprake is van inmenging in het proces dat bij de rechter aanhangig is.

Enorme opschudding
De amnestiewet heeft nationaal en internationaal voor enorme opschudding gezorgd. Tijdens de verkiezingscampagne is het volk voorgehouden dat niet gekomen zal worden aan het 8 decemberstrafproces. Uiteindelijk werd gesteld dat het om een politiek proces gaat en dat op grond daarvan de amnestiewet is ingediend. In de aangenomen wet is ook opgenomen dat er een waarheids- en verzoeningscommissie in het leven geroepen zal worden. Hierbij is de assistentie van de Organisatie van Amerikaanse Staten ingeroepen. Deze commissie is tot nu toe niet ingesteld.

De omstreden amnestiewet zal in 2013 nog steeds een belangrijke rol spelen. Het strafproces is ook niet beëindigd. Gemachtigden van de nabestaanden hebben meegedeeld dat indien in eigen land het niet zal lukken de verdachten te berechten, de zaak aanhangig zal worden gemaakt bij de commissie van het Amerikaanse Hof voor Mensenrechten in Costa Rica.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May