China scherpt internetcontrole aan
28 Dec 2012, 22:00
foto
Honderden miljoenen mensen in China maken gebruik van het internet, maar de autoriteiten volgen nauwlettend de inhoud ervan.


In China gelden strengere regels voor internetgebruik. Het land heeft zijn regels aangescherpt en dwingt gebruikers om zich volledig te identificeren aan serviceproviders.

Deze verplichting maakt deel uit van een pakket maatregelen die de persoonlijke informatie zullen beschermen, zegt het staatspersbureau Xinhua. Critici geloven echter dat de overheid probeert de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Internet als bedreiging
De nieuwe maatregel bewijst dat de nieuwe leiding in China het internet als een bedreiging ziet. De Chinese autoriteiten controleren nauwlettend de internet inhoud die hun grenzen overschrijdt. Regelmatig worden gevoelige verhalen geblokkeerd door het gebruik van wat bekend staat als de Great Firewall of China.

Het heeft echter honderden miljoenen Chinezen er niet van weerhouden gebruik te maken van het internet. Velen gebruiken micro-blogging sites om kwesties van nationaal belang bloot te leggen, te debatteren en campagne te voeren.
In de afgelopen maanden zijn het internet en sociale media gebruikt om massale protesten orkestreren en is een aantal corrupte functionarissen van de Communistische Partij ontmaskerd door individuen die hun kritiek hebben gepost op het internet.

Staatsmedia leidt oproep

De nieuwe maatregelen komen een maand nadat de heersende Communistische Partij een nieuwe leiding, geleid door Xi Jinping, heeft geïnstalleerd. De nieuwe man die verantwoordelijk is voor het internet, Liu Qibao, heeft een reputatie van een hardelijner van media controle. Hij heeft onlangs opgeroepen tot "meer onderzoek over hoe de bouw, exploitatie en het beheer van het internet te versterken en heersende thema’s online te bevorderen".

De oproepen tot strengere controle van het internet zijn geleid door de staatsmedia, die zei dat door geruchten te verspreiden op het web, het publiek kan worden geschaad en het chaos en verwarring kan veroorzaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May