Vestor wil keurmerk voor touroperators (aangeboden)
27 Dec 2012, 23:00
foto


De Vereniging van Surinaamse Touroperators (Vestor) wil een keurmerk voor touroperators. De vereniging heeft naar aanleiding van het recente verkeersongeval op de Afobakaweg waarbij Nederlandse toeristen betrokken waren, een persbericht uitgegeven. De vereniging geeft aan bezorgd te zijn over de slechte naam die de sector krijgt door soortgelijke incidenten. Om deze reden pleit zij voor het op korte termijn afgeven van een keurmerk voor touroperators. Regelgeving in de sector zal volgens de vereniging het voorkomen van zulke ongevallen tegengaan.

Geen regelgeving
Op dit moment bestaat er geen wet- of regelgeving op het gebied van toerisme in Suriname. Per staatsbesluit is op 27 mei 2011 zelfs de toenmalige vergunningsplicht voor touroperators afgeschaft. In theorie betekent dit nog wel dat iedere onderneming die als touroperator werkzaamheden uit wil voeren aan bepaalde eisen moet voldoen, echter zijn deze eisen nog niet formeel vastgesteld.
Op dit moment is een registratie bij KKF het enige houvast in de touroperating branche, maar hier is geen enkele controle op. Dit heeft als gevolg dat iedereen zich touroperator kan noemen en aan de slag kan gaan.

Een zorgwekkende situatie, gezien het feit dat van de diverse partijen in het toerisme, de touroperator de partij is die fysiek met de toeristen op pad gaat. Zaken als veiligheid en service zijn dus vooral in deze sector heel erg belangrijk. De Vestor vindt dat de touroperator dus ook de verantwoordelijkheid voor deze veiligheid moet durven nemen.

Touroperator is eindverantwoordelijke
De Vestor is al enige tijd bezig met het opstellen van een keurmerk voor touroperators, welke in 2013 gelanceerd zal worden. Het doel van het Vestor keurmerk is het bevorderen van hoge kwaliteitseisen binnen de touroperating. De kwaliteitseisen in het keurmerk zijn op internationaal geldende standaarden voor de toerismebranche gebaseerd. De consument kan en mag hierop afgaan en weet zich bij voorbaat verzekerd van een kwalitatieve dienstverlening.

Met betrekking tot het transportonderdeel in de tours, is het internationaal vaak zo dat touroperators met een keurmerk, binnen het keurmerk ook moeten werken met transportbedrijven met een keurmerk. Aangezien er ook op het gebied van tourtransport in Suriname geen keurmerk of wet- en regelgeving is, heeft de Vestor gemeend tot die tijd wel een stukje verantwoordelijkheid voor het transport bij de touroperator te leggen.
Straks zal de binnen het Vestor keurmerk de touroperator altijd eindverantwoordelijk blijven voor de naleving van de wettelijke eisen en kan hij zich nooit beroepen op het ontbreken van een keurmerk voor transport over land.

Veilig en vertrouwd
Daarom heeft de Vestor ook gemeend om in afwachting van officiële keurmerken of richtlijnen voor transporteurs over land, de op de internationale richtlijnen gebaseerde eisen onder te brengen in het Vestor keurmerk. De touroperator dient te kiezen voor veilig en vertrouwd transport en gebruikt die eisen en richtlijnen om aan te geven aan zijn transporteur waar het transport aan dient te voldoen.

Het ongeluk op de Afobakaweg betreurt de Vestor ten zeerste. Uit de krantenberichten lijkt de te hoge snelheid een rol te spelen. De touroperator meldt hierover; ‘We reden gemiddeld 100 km/u. Deze snelheid is prima te doen met een ‘normale personenauto’, maar in een vol busje werd dit als behoorlijk onprettig ervaren. Dit heeft ons doen besluiten om bij het eerstvolgende tankstation te stoppen, echter zijn wij hier nooit aangekomen.’

Calamiteiten verminderen
In dit geval werd de maximum wettelijke snelheid van 80 kilometer per uur dus al veel langer tijdens de rit overschreden. Dit zou (in de toekomst binnen het keurmerk) voor de touroperator (vertegenwoordigd door de gids) reden geweest moeten zijn om de chauffeur te sommeren de snelheid te verminderen en niet te wachten tot een stop verderop op het traject. Als touroperator blijf je eindverantwoordelijk voor het naleven van de wettelijke snelheid.

Het Vestor keurmerk zal in de toekomst geen enkele calamiteit voor de volledige100% kunnen voorkomen, het gaat echter wel om het willen naleven van een aantal voorwaarden door de touroperator, waardoor de kans op calamiteiten verminderd wordt. Voor de toerist die ons land bezoekt, zal er ook onderscheid zichtbaar zijn tussen de touroperators die zich gecommitteerd hebben aan de eisen van het keurmerk en hen die dat niet gedaan hebben.

Hoge kwaliteit dienstverlening
Binnen het keurmerk zullen ook drie gradaties zijn, te weten; brons, zilver en goud. Het brons niveau is voor iedere serieuze partij die als touroperator werkzaamheden uit wil gaan voeren, en bereid is daar investering voor te plegen, haalbaar.

Ook is er binnen het keurmerk sprake van een geschillencommissie indien de gasten klachten hebben over een uitgevoerde trip met een van de Vestor keurmerk touroperators en zij er onderling niet uitkomen. De uitspraak van de geschillencommissie is daarbij bindend. Met deze zaken hoopt de Vestor dat het keurmerk op termijn symbool zal staan voor de hoge kwaliteit van dienstverlening door de touroperator aan wie dit Vestor keurmerk is toegekend.

Anderzijds dient het keurmerk als een instrument voor de touroperators om zich continu te blijven optrekken naar dit hoge kwaliteitsniveau van dienstverlening. Op deze manier hoopt de Vestor bij te kunnen dragen aan de kwaliteitsverbetering van het toerismeproduct in Suriname.

De Vereniging van Surinaamse touroperators


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May