Minimumloon en wijziging ontslagwet in de maak
26 Dec 2012, 17:00
foto
Minister Michael Miskin en staf in gesprek met de ASFA-delegatie onder leiding van Rahid Doekhie. (Foto: ATM voorlichting)


Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) streeft ernaar om het minimumloon en de aanpassing van de ontslagwet rond te krijgen het komende jaar. Hiermee komt de bewindsman de vakbeweging én het bedrijfsleven tegemoet.

Het Tripartiet Overleg komt op 7 januari bijeen om de conceptwet over het in te stellen minimumloon te bespreken. Er zal een advies worden uitgebracht aan de regering. In het concept zijn drie opties genoemd als minimumloon. Het eerste bedrag is SRD 637,50 per maand met een uurloon van SRD 3. Het tweede bedrag is SRD 850 per maand, wat neerkomt op SRD 4 per uur. De derde optie is een minimumloon van SRD 1062.50 per maand. Dit komt neer op SRD 5 per uur.

Ontslagwet
ATM meldt in een persbericht dat het loononderzoek in het eerste kwartaal van 2013 uitgevoerd zal worden door het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO). Nagegaan zal worden wat de hoogtes van de lonen zijn in alle sectoren. Miskin ontving de afgelopen week het bestuur van de Kamer van Koophandel en Fabrieken en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten. Eerder had hij ook een ontmoeting met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. De bewindsman heeft het bedrijfsleven gevraagd om medewerking te verlenen aan dit onderzoek. Hierop is positief gereageerd.

Het bedrijfsleven vraagt al jarenlang om de ontslagwet te herzien. De Ontslagcommissie van ATM moet een onafhankelijk karakter krijgen, vinden de werkgeversorganisaties. De toetsing van de rechtmatigheid van het ontslag wegens dringende redenen, moet overgelaten worden aan een onafhankelijke commissie. Nu toetst het hoofd van de Arbeidsinspectie de rechtmatigheid van ontslag op staande voet. De bewindsman is gevoelig voor deze voorstellen en hij zal zich er sterk voor maken dat deze aanbevelingen verwerkt worden in de Ontslagwet. Intussen is het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken van het ministerie begonnen met de voorbereidingen om deze wet te herzien.
De minister werd bijgestaan bij deze besprekingen door directeur Steven Relyveld en onderdirecteur Arbeidsmarkt, Claudette Hiwat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May