Jagers plannen kerst met rode ibis uit Bigipangebied
26 Dec 2012, 02:00
foto
Rode ibissen in het Bigipangebied worden nog steeds bedreigd. LBB heeft de controle opgevoerd.


Twee jagers zijn op eerste kerstdag in het Bigipangebied aangehouden met acht doodgeschoten rode ibissen in hun bezit. De twee mannen wilden kerst vieren met het vlees van de rode ibissen en hadden een jachtgeweer in hun bezit.

De mannen zijn aangehouden bij de controle die 's Lands Bosbeheer (LBB) heeft uitgevoerd. Zij zijn overgedragen aan de politie van Henarpolder in Nickerie. Dit zegt Soerindo Amatroesijat, hoofd LBB Nickerie, aan Starnieuws. Normaliter werden er geen controlewerkzaamheden uitgevoerd op de feestdagen. De jagers dachten hier misbruik van te maken.

Controle opgevoerd
Aangezien er veel klachten zijn over jagers die het verbod om te schieten op rode ibissen naast zich neerleggen, is de controle geïntensiveerd. Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer heeft de vorige maand de jachtopzienerspost van LBB in de Bigipan in gebruik genomen. Hij drukte toen de dienst op het hart om extra op te letten.

"Wij hebben de controlewerkzaamheden opgevoerd. Het is vreselijk dat deze mensen hun kerst wilden vieren met rode ibissen die beschermd worden”, zegt Amatroesijat bedroefd. Hij wijst er op dat de populatie van rode ibissen steeds minder wordt omdat de vogels worden doodgeschoten.

Boete opleggen

De afgelopen week heeft het team van LBB twee personen aangehouden. Die hadden zestien Anaki’s en tien Blue Wings in hun bezit. Deze vogels zijn niet beschermd, maar het net waarmee ze gevangen waren, is verboden. De twee waren overgedragen aan de politie en zijn hiervoor beboet.

Amatroesijat hoopt dat de jagers die zich schuldig maken een forse boete opgelegd krijgen. Hij heeft vernomen dat de twee jagers die de rode ibissen doodschoten een boete van SRD 10.000 hebben gekregen. Hij doet een beroep op de gemeenschap om zich niet schuldig te maken hieraan, ook niet voor de feestdagen. Amatroesijat benadrukt dat de controle vaker zal geschieden, ook op zon- en feestdagen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May