Situatie Chávez verbetert
25 Dec 2012, 12:30
foto
Supporters van Chávez hebben tijdens een mis in de hoofdstad Caracas gebeden voor hun president.


De Venezolaanse president Hugo Chávez herstelt goed van zijn kanker-operatie. Hij is begonnen met lopen en bewegen, zegt vicepresident Nicolas Maduro.

Op de staatstelevisie heeft Maduro gezegd dat hij telefonisch had gesproken met Chávez. Maduro heeft het gesprek beschreven als “het mooiste cadeau dat we konden krijgen deze kerst".

Chávez is op 11 december voor de vierde keer geopereerd voor kanker, maar had een infectie aan zijn luchtwegen opgelopen. Hij is sinds 1999 aan de macht en heeft in oktober de presidentsverkiezingen gewonnen.

Eerder liet de Venezolaanse minister van Informatie Ernesto Villegas weten: “De patiënt zijn toestand is licht verbeterd.” Echter zijn er na de operatie geen foto’s van Chávez prijsgegeven.

Geen nieuwe verkiezingen
Chávez (58) moet op 10 januari voor zijn vierde termijn worden beëdigd. Tot twee weken terug is er met geen woord gerept over de gezondheid van Chávez, wat de bezorgdheid over zijn toestand en zijn vermogen om de inauguratie bij te wonen, heeft vergroot.

De Boliviaanse president, Evo Morales, was in het weekend in Cuba, maar sprak niet met journalisten en een uitnodiging van de Cubaanse regering aan de media om zijn aankomst en vertrek te verslaan, werd later ingetrokken. Morales zal naar verwachting later een verklaring geen over Chávez zijn conditie.

De grondwet stelt dat er binnen 30 dagen verkiezingen moeten worden gehouden als de president ‘permanent afwezig’ is. Echter heeft de parlementsvoorzitter, Diosdado Cabello, gezegd dat Venezuela geen nieuwe verkiezingen zal uitschrijven als de president op 10 januari niet kan worden beëdigd. Hij zei dat de ceremonie voor de eedaflegging zou worden uitgesteld.

"Sinds president Chávez misschien niet hier kan zijn op 10 januari, hoopt de oppositie dat het parlement nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. Dat zal niet gebeuren. Commandante Hugo Chávez blijft onze president", stelde Cabello.
Volgens Cabello staat de grondwet hem toe te worden beëdigd voor rechters van het Hooggerechtshof, maar bepaalt de grondwet niet wanneer of waar.

Chávez heeft de Venezolanen gezegd dat zij voor Maduro moeten stemmen, mochten er nieuwe verkiezingen komen als zijn gezondheid het laat afweten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May