Santokhi: Betrokkenheid regering nodig bij 'Vision 2030'
25 Dec 2012, 04:00
foto
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi


De betrokkenheid van de regering is belangrijk om ‘Vision 2030’ te doen slagen. Bij het natraject van de conferentie, waarbij de aanbevelingen uitgevoerd moeten worden, is de medewerking van de overheid onmisbaar. “Er moet sprake zijn van politieke committeren en samenspraak”, zegt VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi aan Starnieuws. Hij vindt het daarom belangrijk dat president Desi Bouterse de conferentie op 19 januari opent.

.Vision 2030. is een projectie van Suriname naar 2030. Dit initiatief komt van het Wetenschappelijk Bureau van de VHP. Santokhi deelt mee dat zes sectoren aan de orde zullen komen op de conferentie. Het gaat om bestuur, economie en financiële, maatschappelijke ontwikkeling, diaspora, gezondheid, onderwijs en natie vorming. Het is belangrijk dat de belangen van de generatie en bevolking tegen 2030 veiliggesteld worden, wanneer de natuurlijke hulpbronnen zo goed als uitgeput zijn en de aarde steeds warmer zal worden.

Samenwerking
Bij 'Vision 2030' is samenwerking nodig tussen de overheid, alle politieke partijen, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere nationale en internationale organisaties. “Wanneer iedereen meewerkt en voldaan is aan de randvoorwaarden dan kunnen wij van slagen spreken. De randvoorwaarden van 'Vision 2030' zijn dat eenieder betrokken is in dit proces en dat het natraject uitgewerkt wordt”, stelt Santokhi.

Bij natievorming gaat het erom hoe de onderlinge eenheid in diversiteit verstevigd kan worden. Suriname staat er bekend om, maar het is niet te voorspellen hoe het tegen 2030 zal zijn. Daarom is het belangrijk dat er gewerkt wordt aan eenheid in verscheidenheid en niet aan racistische of denigrerende uitspraken, legt Santokhi uit. Verschillen in klassen, cultuur, geloof en ras vormen nu geen probleem. Het is belangrijk om dit zo te behouden. Daarnaast moeten politieke leiders werken aan eenheid en niet elkaar en de gemeenschap verscheuren. “Racistische uitspraken maken deels staatsvijanden. Ook aanhangers van politieke partijen voelen zich dan verscheurd. Wij moeten streven naar eensgezindheid”, legt Santokhi uit.

Verzoening en vrede
Behalve dat Bouterse president is van het land, is hij de hoofdverdachte van de moord vijftien critici van het toenmalige militaire bewind, gepleegd in december 1982. Santokhi merkt op dat uiteindelijk verzoening en vrede moet komen. “Mensen moeten vergevingsgezind zijn, maar tegelijkertijd moet er gerechtigheid zijn”, stelt de VHP-voorzitter.

De politicus merkt op dat eerst praten en overeenstemming bereiken meer baat zou hebben dan meteen amnestie geven door een wet aan te nemen. “Eerst amnestie en dan praten helpt niet”, zegt Santokhi. Bij natievorming kunnen al deze problemen die het volk en de leiders bezighouden, besproken en opgelost worden. Er is ook een internationaal karakter aan deze conferentie. De United Nations Development Programme (UNDP) is een van de internationale partners. Daarnaast zullen er vertegenwoordigers van Trinidad en Tobago en Jamaica aanwezig zijn, waar 'Vision 2030' ook een belangrijke rol speelt.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May