Onderminister Gopi: Ik heb niks verkeerds gedaan
23 Dec 2012, 10:00
foto
Onderminister Mahender Gopi


Onderminister Mahender Gopi is zich van geen kwaad bewust. "Ik heb als ondernemer concessies aangevraagd. Het ging om vrij domeingrond. Deze zijn aan mij toegewezen en er wordt zo een heisa over gemaakt terwijl ik volgens de procedures een aanvraag heb gedaan", zegt Gopi aan Starnieuws. Hij was er niet op de hoogte van dat de concessies ook waren aangevraagd door Investment & Development Corporation Suriname NV (IDCS), opgericht door de staat Suriname.

Gopi legt uit dat hij 23 jaar lang verbonden was aan het bacovenbedrijf Surland, dat gesloten werd door de toenmalige Nieuw Front-regering in 2002. Hij is een van de mensen die hun baan kwijtgeraakt is. In die periode heeft hij 'gehosseld' om het hoofd boven water te kunnen houden. Twee jaar geleden is hij benoemd tot secretaris van president Desi Bouterse.

Concessies verstrekt door Kromosoeto
Gopi richtte op 12 april dit jaar de naamloze vennootschappen Exotic Wood en Brotim op. De bedrijven werden op 16 mei 2012 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Hij werd in mei onderminister. Drie concessies werden aan hem verstrekt door minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Dit gebeurde in juli dit jaar, volgens een overzicht dat Kromosoeto toezond aan De Nationale Assemblee op 18 december. Het gaat om drie concessies van totaal 94.600 ha.

Nadat deze kwestie door assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS) aan het licht werd gebracht vrijdag, vroeg de coalitie om een schorsing. In een motie is vervat dat president Bouterse een onderzoek moet instellen. Bouterse zei in het parlement dat dit punt in de motie hem zorgen baart. Hij beloofde een onderzoek in te zullen stellen en indien nodig nog maatregelen te treffen. Dit zal dit jaar nog gebeuren.

Bezig te investeren
Gopi merkt op dat hij de bedrijven opgericht heeft nog voordat er sprake van was dat hij onderminister zou worden. "Ik heb bouwkunde gestudeerd en ben al jaren bezig in de bosbouw en meubelindustrie. Het zijn mijn bedrijven en ik ben er directeur van. Ik heb geen fictieve namen gebruikt. Ik heb niks stiekem gedaan en heb de normale procedures doorlopen", stelt Gopi. Hij merkt op dat hem is gevraagd om de job van onderminister te doen. "Maar dit zou ik hooguit tot 2015 doen. Daarna moet ik weer verder en daarom heb ik besloten in de houtsector te gaan", zegt Gopi.

Hij heeft intussen met investeerders verregaande afspraken gemaakt om over te gaan tot exploitatie. Het komende jaar zal begonnen worden met productie. "Ik heb de concessies niet doorverkocht aan anderen, zoals velen dat hebben gedaan", stelt Gopi. Hij vindt het correct dat de president meegedeeld heeft deze zaak te zullen onderzoeken. Gopi zegt dat hij niets onrechtmatigs heeft gedaan. Hij wacht het resultaat van het onderzoek af.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May