Kenny B geroerd door lifetime achievement award
23 Dec 2012, 00:00
foto
Kenny B is intens gelukkig met zijn 'lifetime achievement award'. (Foto: René Gompers)


Kenneth 'Kenny B' Bron is zichtbaar gelukkig met zijn award. Het kristallen blok, waarin verwerkt is een ster op een voetstuk, wordt van alle kanten gekust. "Ik ben een nuchter mens maar dit maakt mij zo blij", glundert Bron. Vrijdagavond is op het Onafhankelijkheidsplein, tijdens de launch van Stichting Suriname Music Awards (SSMA), de 'lifetime achievement award' uitgereikt aan de reggae-artiest.

De SMMA is opgericht om Surinaams muziek en muziekindustrie te structureren en op een hoger niveau te brengen. Dit zal ze doen door het organiseren van activiteiten die muzikaal talent ondersteunen zoals trainingen en workshops voor de artiesten en eenieder die met de muziek te maken heeft. De belangrijkste taak van de stichting is de meest prestigieuze prijsuitreiking voor de hedendaagse muziek van Surinaamse bodem en of oorsprong: the Surinam Music Awards (SURIMA). Aan 'Kenny B' viel de eer om de eerste award in ontvangst te nemen.

Echte erkenning
Vorig jaar werden 'Kenny B' en 'Benaissa' door de Frans-Guyanezen beloond voor hun muzikaal werk met het Lindor award. "Maar dit slaat alles", zegt Bron, terwijl hij de nogal zware award voorzichtig op de tafel plaatst. "Ik word heel vaak over straat gepowered en krijg veel complimenten en nu krijg ik dit... Dit is echte erkenning. Het is gewoon...waw!".

De SMMA heeft in overleg met de Surinaamse Artiesten Vereniging de keuze bepaald. "Kenneth Bron is een muzikaal ambassadeur van Suriname, legt Edward Porthos, voorzitter van de SSMA uit. "Hij is een exportproduct en wat hij brengt is Surinaams muziek op een ander niveau. Hij verdient het gewoon".
In het eerste kwartaal van het volgend jaar zal de eerste SURIMA gehouden worden en zullen awards uitgereikt worden aan artiesten in de verschillende categorieën.

Kenneth Bron schuift de kristallen blok voorzichtig naar het midden van de tafel en leest zachtjes het opschrift nog eens: "SURIMA, Lifetime Achievement Award..."
Nog even wordt de prijs gestreeld alvorens de artiest gaat inpakken voor vertrek naar Frans-Guyana. Er is voor zondag een optreden gepland met de Jamaicaanse Fantan Mojah.

René Gompers

Bekijk ook deze videoproductie van Kenny B.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May