VP: Geen conflict tussen bevelhebber en minister
22 Dec 2012, 11:00
foto
President Desi Bouterse, minister Lamuré Latour van Defensie en bevelhebber Hedwig Gilaard op 4 februari 2011 tijdens de vaandeloverdracht.


"Ik heb begrepen dat er geen conflict is tussen de bevelhebber en de minister van Defensie. Er komt een gezamenlijke verklaring". Dit zei vicepresident Robert Ameerali vrijdagavond in De Nationale Assemblee. Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) wilde meer duidelijkheid hebben over uitspraken die bevelhebber Hedwig Gilaard heeft gedaan in de pers.

In gesprek met de Ware Tijd zou de bevelhebber gezegd hebben dat het de politiek is die de verdeeldheid in stand houdt. Het ontbreekt aan eenheid binnen het leger. "De bevelhebber moet de baas zijn over alle militairen. Dat is jammer genoeg niet zo. De politiek heeft het zo gemaakt.”
Over de verdeeldheid zegt Gilaard volgens de krant misnoegd: "Die valt onder die, en die valt onder die. Ik ben de oudste militair en alle andere manschappen moeten onder mij vallen. De aan mij geboden ruimte mag wel veel meer. Het moet veranderen anders zullen er altijd verschillende groepen zijn."

Geen koek en ei
Het is publiek geheim dat het geen koek en ei is tussen minister Lamuré Latour en de bevelhebber. President Desi Bouterse, die opperbevelhebber is, heeft enkele maanden geleden een gesprek gehad met de officieren in de Memre Boekoe kazerne. Hij had beloofd dat zaken zouden worden opgelost. Intussen hebben de bevorderingen van militairen plaatsgevonden. De militaire toelage is verhoogd en de decoraties zijn ook achter de rug. De rust schijnt echter niet te zijn teruggekeerd in het leger.

Wijdenbosch drong aan op een antwoord van de regering. Zij merkte op dat als er vragen gesteld worden in het parlement, de regering daar de antwoorden moet geven. Zij protesteerde ertegen dat de vicepresident De Nationale Assemblee verwijst naar 'een gezamenlijke verklaring'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May