President stelt maatregelen in vooruitzicht over concessies
22 Dec 2012, 05:00
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zegt uit te kijken naar het resultaat van het onderzoek over de concessie. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse was alles behalve vrolijk toen hij namens de regering het dankwoord uitsprak over de aanname van de begroting 2013, rond middernacht. Hij zei dat het goede werk van de regering niet alleen wordt doorkruist, maar overschaduwd door de houtconcessies die onderminister Mahender Gopi zou hebben gekregen.

Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS) bracht deze zaak vrijdag aan het rollen tijdens de begrotingsbehandeling. Hij zei dat Gopi, die secretaris is van de president, 86.000 ha houtconcessie heeft gekregen die van Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname was. Deze concessies waren ook aangevraagd door Investment & Development Corporation Suriname NV (IDCS), opgericht door de staat Suriname. De concessies werden toegekend aan Exotic Wood NV en Brotim NV. De bedrijven zijn in april dit jaar opgericht door Gopi, die ook directeur is ervan is.

Maatregelen treffen
Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) probeerde de zaak te verdedigen. Hij merkte op dat een Surinamer de concessies heeft gekregen. Deze waren vervallen en behoorden niet meer toe aan Bruynzeel. Doekhie zei dat toen Gopi ze kreeg, hij nog geen onderminister was. Hij was ook geen ambtenaar maar ondernemer. In een lange schorsing werd deze zaak binnen de coalitie besproken. Ook de president werd erbij gehaald. Bouterse beloofde nog vóór eind van het jaar het resultaat van het onderzoek bekend te zullen maken. Indien zaken niet correct zijn, zullen er maatregelen getroffen worden. Hij zal deze kwestie grondig onderzoeken.

Paul Somohardjo, fractieleider van Pertjajah Luhur/Volks Alliantie, merkte bij de motivatie van de motie ingediend door de coalitie op dat "alla meti e nyang cassaba ma a konikoni e tyari a nen". Hij zei tevreden over te zijn dat deze kwestie uitgezocht zal worden door de president. Somohardjo merkte op dat als Pertjajah Luhur of stichtingen gelieerd aan de partij op een rechtmatige manier terreinen toegewezen krijgen, er zoveel kritiek wordt geleverd. Van de directeur van NV Havenbeheer heeft hij nog moeten aanhoren "dat hij liegt". Somohardjo kijkt uit naar het resultaat van het onderzoek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May