Analyse internationale economische ontwikkelingen nodig
21 Dec 2012, 22:00
foto


De assembleeleden Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) en Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) zijn blij dat de regering veel van de voorstellen overgenomen heeft en de begrotingen heeft aangepast. Deze coalitieleden wezen op de internationale economische ontwikkelingen, waarbij de prijzen van olie en goud kunnen kelderen. De olieprijs kan drastisch verlagen omdat de economische groei in China en India minder hard gaat, terwijl de Verenigde Staten de olieproductie ook heeft opgevoerd.

Parmessar pleitte opnieuw voor een algemene ronde voor de financiële ontwikkelingen en analyses. Hij hoopt dat dit ingebouwd zal worden bij de begrotingsbehandeling van 2014. Hij stelde net als Ramnandanlal dat er te weinig analyses worden gemaakt van de internationale economische ontwikkelingen, terwijl die gevolgen hebben voor diverse producten. Ramnandalal is ingenomen dat aan de uitgavenzijde veranderingen zijn aangebracht. Hij had gepleit om de verwachte inkomsten ook bij te stellen. “En dan hoeven we niet die SRD 350 miljoen die ik verwacht op de begroting te zetten, maar zet minimaal die SRD 100 miljoen extra die we zullen verwachten uit de te nemen maatregelen”, zei Ramnandanlal.

Extra middelen
Ramnandanlal rekende uit dat voor de reactivering van de waterschappen bij LVV SRD 11,5 miljoen extra is bijgekomen. Bij Regionale Ontwikkeling is voor waterschappen deze post van SRD 2.5 miljoen naar SRD 17,5 miljoen bijgesteld. “Dus de extra middelen voor waterschappen komt neer op 29 miljoen tezamen. Ik hoop dat dit geen vergissing is en dat hiermee 2013 het jaar wordt waarin we eindelijk de Waterschappen aan het werken krijgen”, zei de PALU-topper. Voor verbetering van het ondernemersklimaat is de begroting van Handel en Industrie met SRD 1.2 miljoen toegenomen. Er zijn intussen dertien nota's van wijzigingen ingediend.

Ramnandanlal en Parmessar benadrukten dat analyses belangrijk zijn om het beleid te kunnen bijstellen. “Waarom gaat de rijst prijs internationaal omlaag? Wat kunnen we eraan doen? Hoe stimuleren we vervolgens die rijstsector in Suriname ondanks die omlaag gaande trend van de rijstprijs enerzijds en anderzijds de stijgende de productie kosten die wij zien in dezelfde sector?”, vroeg Ramnandanlal. Hij zei voorstander te zijn van de afschaffing van de government-take voor de landbouw sector, net zoals dat gedaan is voor grote buitenlandse ondernemingen in de mijnbouwsector. De begrotingsbehandeling is nog steeds gaande, na een lange schorsing. Vicepresident Robert Ameerali antwoordt namens de regering op de vragen die in derde ronde zijn gesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May