Oppositie keurt in motie beleid en begroting af
21 Dec 2012, 23:36
foto


Het Nieuw Front keurt in een motie het beleid en de begrotingswetten die de regering heeft gepresenteerd in De Nationale Assemblee af. Op grond hiervan is niet voor de begroting voor het komende jaar gestemd. De beantwoording van vragen waren volgens de oppositie niet afdoende en onsamenhangend. Diverse vragen zijn niet beantwoord. Deze motie werd verworpen met 12 stemmen vóór en 32 tegen.

Het Nieuw Front vindt dat het beleid van de regering niet alleen "zeer verspillend is, maar meer nog dat uitgaven worden gedaan die in strijd met de grondwet" zijn. De oppositie vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Er zou ook geen een prioriteitstelling plaatsvinden en de besteding van de beschikbare middelen van het volk de toets van doelmatigheid niet kan doorstaan. Guno Castelen die de motie toelichtte rond half twaalf vrijdagvond, zei dat het hij "bedroefd, innerlijk diep bezorgd en verdrietig is over de begroting". Coalitieleider Ronnie Brunswijk zei dat de motie misleidend is naar het Surinaamse volk en vol leugens en halve waarheden zijn. Hij wil niet veel woorden vuil maken aan deze motie.

Corruptie faciliterend
De door de regering gewijzigde comptabele regels over aanbestedingen en gunning van werken en leverantie "uitermate corruptie faciliterend is, hetgeen blijkt uit de praktijk van de vele onderhandse gunningen. Ook is gebleken dat de regering werken heeft doen uitvoeren, zonder te houden aan de comptabele regels", stelt het Nieuw Front in de motie.


Het Nieuw Front vindt het uitvoeren van grote infrastructurele projecten niet transparant en daardoor corruptie bevorderend is. Hierdoor verdampen financiële middelen. Er wordt geen duurzaam sociaal en economisch-ontwikkelingsbeleid uitgevoerd. Er is onvoldoende ondernomen tegen door de regering beloofde 'kruistocht tegen corruptie'. Van een effectief en gericht corruptie bestrijdend beleid is volgens het Nieuw Front niets te merken in de ontwerpbegrotingswetten voor het jaar 2013.

Geen vooruitzicht op verandering
De oppositionele fractie haalt aan dat de Rekenkamer in haar rapportage aangegeven vertrappingen van de comptabiliteitswet doorgaan. Er is geen vooruitzicht gegeven bij de uiteenzetting van het beleid voor 2013, dat hierin verandering zal komen. Betoogd wordt dat Suriname in tal van internationale rapporten negatief genoemd wordt op het gebied van mensenhandel, kinderarbeid, drugs, corruptie en zaken doen, en maatregelen door de regering uitblijven.

Het buitenlands beleid is niet gericht op versterking van de internationale rechtshandhaving en het verbeteren van het imago van Suriname. In de motie wordt gesteld dat het grondbeleid efficiënte afwikkeling van grondaanvragen mist.
Duurzame bestrijding van armoede en creatie van duurzame jobs vooral voor de jongeren, ontbreekt volgens de oppositie.

Geen garanties
"Mogelijkheden om de concurrentiepositie van onze ondernemers te verbeteren om voldoende voordelige posities te verwerven op de internationale markten", ontbreken volgens de motie. Dit geldt ook voor de mogelijkheden voor de uitdagingen in de zeer potentiële agrarische, agrotechnologische en toerisme sectoren. Er zijn ook geen concrete stappen voor de product diversificatie via een stabilisatiefonds. De private sector stimulerende maatregelen voor productie uitbreidingen, zijn eveneens onvoldoende.

Volgens het Nieuw Front is er geen aandacht voor de noden van studenten van het hoger onderwijs door verhoging van de door de inflatie uitgeholde studielening.
Er zijn geen garanties voor een verbeterde aanpak van de ernstige vormen van criminaliteit en de georganiseerde grensoverschrijdende vormen van misdaad.
Het Nieuw Front is ook niet tevreden over de verkeersveiligheid en de verhoging van het veiligheidsgevoel van de samenleving. Op grond van deze constateringen, is tegen de begroting en het beleid voor het komende jaar afgewezen door het Nieuw Front.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May