Voorstel over REDD+ moet leiden tot duurzaam bosbeheer
21 Dec 2012, 17:00
foto
(Bron:Climate Compatible Development Agency © 2012)


Het voorlopige voorstel over REDD+ is deze week voor becommentariëring ingediend bij de Wereldbank. Dit instituut zal haar bevindingen terugsturen naar Suriname, waarna Suriname tot maart 2013 de tijd heeft om eventuele aanpassingen te plegen. Het is de bedoeling dat Suriname met dit document een visie op duurzaam bosbeheer en beleid op papier heeft, waarmee gericht gepland kan worden.

Een projectgroep van 34 personen met kennis en ervaring in de bossector, is in september begonnen met het schrijven van het draft voorstel over REDD+. De groep heeft gezorgd voor het aangaan van een dialoog met gemeenschappen in het binnenland. 16 REDD+ assistenten die door granmans zijn afgevaardigd, zijn getraind in kennis over begrippen als klimaatverandering, klimaatbestendigheid en REDD+. Zij leiden de krutu’s die binnen verschillende gemeenschappen gehouden zijn en nog gehouden zullen worden.

Belangrijk planningsinstrument
Suriname heeft in 2009 en 2010 al voorstellen ingediend die ruim 40 aanbevelingen vanuit de Wereldbank opleverden waaraan Suriname op dat moment niet kon voldoen. Met het uitvoeren van het project in de afgelopen maanden hoopt het land in maart 2013 uiteindelijk wel goedkeuring te krijgen vanuit de Wereldbank.

De goedkeuring van de Wereldbank is echter niet het ultieme doel zeggen de indieners van REDD+ in een persbericht. “Door het intensieve traject is een visie op duurzaam bosbeheer en beleid op papier gezet met een technische invulling van instituten en functieverdeling om daadwerkelijk uitvoering te geven aan deze visie. Het project heeft Suriname gedwongen over de lange termijn te denken en over ministeriegrenzen heen te kijken. Het voorstel is daarmee een belangrijk planningsinstrument dat met of zonder financiering vanuit de Wereldbank kan dienen als document voor beleid.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May