Regering heeft ruim SRD 30 miljoen extra voor dit jaar
21 Dec 2012, 00:00
foto
De suppletoire begroting voor 2012 werd om elf uur donderdagavond aangenomen met 31 algemene stemmen. (Beeld: Live Streaming DNA)


Na een moeizame behandeling van de 'suppletoire begroting' van tien ministeries kreeg de regering toestemming om zo'n SRD 30 miljoen dit jaar extra uit te geven. Rond elf uur donderdagavond werden de aanvullende begrotingen uiteindelijk goedgekeurd met 31 stemmen vóór. De Nieuw Frontfractie zei niet tegen te zullen stemmen omdat diverse groepen het geld nodig hebben, maar niet alle comptabele regels zouden in acht zijn genomen. Deze fractie verliet de zaal. Carl Breeveld van DOE gaf wél zijn stem aan de aanvullende begroting. Ook Nieuw Suriname stemde vóór.

Vicepresident Robert Ameerali hield De Nationale Assemblee voor dat de regering inderdaad laat is met het vragen van toestemming om de begroting van 2012 te wijzigen. De regering is nagegaan waar er geschoven kon worden in begroting. Het Nieuw Front vindt dat zaken doorgedrukt zijn. Niet de ministers maar Ameerali antwoordde op vragen. De wijziging van de goedgekeurde begroting voor dit jaar werd in een marathon zitting afgehandeld.

Autorisatie
De oppositie zei dat veel vragen niet beantwoord zijn. Vooral over de incentives voor de rijstboeren is het niet duidelijk geworden wanneer de uitbetaling zal plaatsvinden, hoeveel zal er per boer zal worden betaald en hoe zal de productie worden berekend. Ameerali zei dat vrijdag nog aan de slag zal worden gegaan om deze kwestie verder uit te werken. Hij hoopt zo snel mogelijk een uitdraai te hebben voor het parlement waardoor eenieder weet hoe deze kwestie is afgewikkeld.

De Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zei dat volgens een schrijven van minister Adelien Wijnerman van Financiën er geen autorisatie meer zal plaatsvinden dit jaar. De Nieuw Frontfractie liep de zaal uit omdat er alleen vóór of tegen gestemd kan worden. Ameerali zei dat vrijdagochtend de Raad van Ministers bijeen zal komen. Er zal wel autorisatie verleend worden voor alle posten die goedgekeurd zijn. Hij deelde mee dat de medewerkers van Financiën extra werk zullen verrichten.

Terugkomen naar het parlement
De grootste posten waar meer geld nodig is, zijn bij het ministerie van Financiën en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). De suppletoire begroting van Buitenlandse Zaken, waar zo'n SRD 40 miljoen extra nodig was voor aankoop van gebouwen en materiële kosten, is ingetrokken door de regering. Financiën heeft SRD 19 miljoen extra nodig voor suppletie overheidsbijdrage aan het Pensioenfonds. TCT heeft SRD 15 miljoen extra opgebracht voor subsidie bus- en bootvergunningen in het binnenland. Vier ministeries hebben meer geld nodig voor personele kosten.

Ameerali hield het parlement voor dat bij de aanname van de begroting voor dit jaar al opgemerkt was dat indien er meer geld nodig is, de regering terug zou komen naar het parlement. De oppositie verweet de regering juist van niet goed plannen en op het laatste moment te komen naar het parlement, terwijl het jaar bijna om is. De coalitieleden Ricardo Panka (fractieleider) Rabin Parmessar en André Misikaba merkten op dat het juist een correcte stap is dat de regering naar het parlement komt met aanpassing en verruiming van de begroting. Andere regeringen hebben geschoven met geld zonder De Nationale Assemblee te raadplegen. Dit is ook tegen de comptabele regels, stelde de coalitie. Het ligt in de bedoeling om de begroting voor 2013 vrijdag goedgekeurd te krijgen. "Al gaan wij door tot drie uur in de ochtend", zei coalitieleider Ronnie Brunswijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May