De zin van een kredietregistratiebureau (aangeboden)
20 Dec 2012, 20:00
foto


Het belang van een goed functionerend kredietregistratiebureau wordt door de gehele financiële sector, zowel nationaal als internationaal onderkend.
Een kredietregistratiebureau beschermt namelijk aan de ene kant de gemeenschap tegen het overmatig lenen en verkleint aan de andere kant het kredietrisico voor banken.

Evenzo kunnen de banken sneller tot besluiten komen over een kredietaanvraag, doordat zij vlot over informatie van de aanvrager kunnen beschikken over het kredietgedrag bij andere banken in ons land. Een kredietregistratiebureau vergroot hiermee dus de toegankelijkheid tot de officiële kredietverschaffers en helpt voorkomen dat consumenten en bedrijven in het informele circuit (de geldschieters) terechtkomen.

Initiatief toegejuicht
Het initiatief van de Centrale Bank van Suriname wordt daarom toegejuicht en ten volle ondersteund door de Surinaamse bankiersvereniging. Inmiddels is er een werkgroep geïnstalleerd waarin behalve de Centrale Bank van Suriname ook leden van de Surinaamse Bankiersvereniging participeren. De werkgroep wordt geadviseerd door de IFC (International Finance Cooperation, een werkarm van de World Bank).

Er wordt gekeken naar best practices in de regio en naar landen waar de structuur van de economie te vergelijken is met Suriname. De IFC heeft ruime ervaring met het opzetten van succesvolle kredietregistratiebureaus in de wereld waaronder ook in Guyana. Er wordt nu gewerkt aan het wettelijk kader waarbinnen een kredietregistratiebureau zal moeten functioneren. Zaken zoals onder andere de kwaliteit van de interne organisatie, efficiency, het kostenaspect, privacy van klanten en de confidentialiteit zijn onderdeel van studie.

De bankiersvereniging zal – in overeenstemming met haar traditie – ondersteuning blijven verlenen aan goede initiatieven ter verdere modernisering en het verder verbeteren van de efficiency in de banksector.

De Surinaamse Bankiersvereniging
Ir Djaienti Hindori,
Voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May