Suriname heeft geen haast met Nederlandse ambassadeur
19 Dec 2012, 18:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


Suriname heeft geen haast met het verlenen van ‘agrément’ aan een nieuwe Nederlandse ambassadeur. Dit herhaalt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, tegenover Starnieuws. De Nederlandse minister Frans Timmermans deelde vandaag in Den Haag mee dat hij een nieuwe ambassadeur naar Suriname wil sturen, maar dat de toestemming op zich laat wachten.


De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi werd voor overleg teruggeroepen naar Nederland toen de amnestiewet door De Nationale Assemblee werd aangenomen en door de regering afgekondigd in april dit jaar. Nederland is op het niveau van zaakgelastigde vertegenwoordigd in Paramaribo. Ook Suriname heeft geen ambassadeur in Den Haag.

Geen respect
Lackin ging tijdens de begrotingsbehandeling deze maand in Surinames beleid naar Nederland toe. Hij deelde mee dat voor de regering het belangrijk is niet uit het oog te verliezen dat, diplomatieke posten worden ingevuld op basis van waarde en het belang van de relatie. “We moeten niet vergeten dat wanneer politiek Den Haag publiekelijk aangeeft niet te zullen respecteren de keuze van het Surinaamse volk en dat van De Nationale Assemblee, verwacht u toch niet van mij haast te hebben om daar een ambassadeur te benoemen”, zei Lackin. Hij zei dat een consul-generaal de zaken daar zal afhandelen.

Jacobi, die vanaf april in Nederland zit, moet intussen worden vervangen. Zijn zittingstermijn is intussen verstreken. De toestemming aan de nieuwe Nederlandse ambassadeur zal ook niet worden afgewezen, maar Suriname heeft er geen haast mee. Den Haag is geen prioriteit voor de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May