Ontsnappingspoging gevangenis Mexico kost 17 levens
19 Dec 2012, 10:30
foto


Tijdens een poging te ontsnappen uit een gevangenis in Mexico zijn minstens zeventien mensen omgekomen. Elf gevangenen en zes bewakers zijn gedood in een vuurgevecht in de stad Gomez Palacio toen de gevangenen door tunnels probeerden te ontsnappen.

Bendegeweld is een endemisch probleem in het Mexicaanse strafrechtelijk systeem. Het incident heeft een dag nadat president Enrique Pena Nieto de oprichting van een nationale politie-eenheid had aangekondigd, plaatsgevonden. Die nieuwe politiemacht moet de criminaliteit en hetgeweld helpen bestrijden.

De dodelijke gevechten in de Staat Durango hebben plaatsgevonden toen de bewakers de gevangenen probeerden te weerhouden te vluchten. Het is het eerste gewelddadige treffen in een Mexicaans gevangenis sinds president Pena Nieto op 1 december is aangetreden.

Nieuwe gemilitariseerde macht
Aanvallen en grote gevangenisuitbraken komen vaak voor in strafinrichtingen waar personen uit het drugscircuit en de georganiseerde vastzitten. In september zijn meer dan 130 gevangenen, waarvan velen van de machtige Zetas kartel, ontsnapt uit een inreichting in de Staat Coahuila, dichtbij de Amerikaanse grens. Tot nu toe zijn slechts een handvol opnieuw gearresteerd.

Op maandag heeft president Pena Nieto een zespunten tellende strategie onthuld om misdaden die verband houden met drugsgeweld, ontvoeringen en afpersingen te bestrijden. Zijn plan bevat een nieuwe gemilitariseerde macht van 10.000 officieren.

Er is echter geen melding gemaakt over de aanpak van de verouderde en gevaarlijke gevangenissen van het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het strafrechtelijk systeem kampt met chronische overbevolking en dringend toe is aan renovatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May