Suriname investeert US$ 402 miljoen in goudmijnen (update)
19 Dec 2012, 02:10
foto


Door de gouddeals die gesloten zullen worden met de multinationals Iamgold en Newmont zal Suriname ruim US$ 402 miljoen moeten ophoesten in de komende periode. Het is nog niet duidelijk hoe de regering aan de financiering zal komen. Het bedrag hoeft niet meteen te worden opgebracht. Suriname participeert met 30% in de nieuwe Rosebel mijn en 25% in Surgold (Newmon/Suralco).

De Raad van Ministers (RvM), die onder leiding van president Desi Bouterse bijeen was, heeft iets na middernacht de gouddeals die de onderhandelingsteams hebben gesloten, goedgekeurd. Dit gebeurde na een presentatie van de onderhandelingscommissies. John Sew A Tjon, is voorzitter van het team dat heeft onderhandeld met Iamgold, terwijl Henk Ramdien de leiding had van de commissie die gedeald heeft met Newmont. De ministers hebben het conceptcontract niet in handen gekregen. Zij beschikken ook niet over de presentatie, die ze elektronisch te zien kregen.

Participatie
De staat Suriname participeert in de nieuwe mijn van Rosebel Goldmines voor 30%, terwijl Grassalco via concessierechten ook inkomsten heeft uit het goudbedrijf. Starnieuws verneemt dat er een joint venture wordt opgericht tussen de staat Suriname en Iamgold/Rosebel Gold Mines). In de mijn van Surgold (een jointventure tussen Suralco en Newmont) participeert de staat voor 25%. Starnieuws verneemt dat voor de investering in de goudmijnen er externe financiering zal worden gezocht. Hoewel de ministers een globaal beeld kregen tijdens de presentatie, werden zij niet in de gelegenheid gesteld om de contracten te bestuderen voordat zij er hun zegen aan gaven.

Na de presentatie van de onderhandelingsteams was er een vragenronde voor de ministers. De vragen die zij hadden, werden beantwoord door de onderhandelingscommissies de president en vicepresident Robert Ameerali. Drie ministers (Natuurlijke Hulpbronnen, Financiën en Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu) zijn gemachtigd om de contracten te tekenen, nadat deze goedgekeurd zijn door De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May