Hardenbol: Bureau toegankelijkheid een must
18 Dec 2012, 12:00
foto


Het is zaak dat de overheid een bureau toegankelijkheid opzet. Bij voorkeur zou dit bureau moeten vallen bij het kabinet van de president of dat van de First Lady. Toegankelijkheid vereist immers een integraal beleid, waarbij veel ministeries betrokken zijn. Leny Hardenbol, voorzitter van Sports Unlimited Suriname, zegt dat samen sporten de integratiegedachte alleen maar ten goede komt.

Sports Unlimited Suriname is een nationaal platform voor mensen met een beperking. Het bureau waar Hardenbol zich sterk voor maakt, moet ervoor zorgdragen dat de maatschappij toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. “We kunnen geen afwachtende houding aannemen en of hopen dat er individuen en ministeries zijn die rekening houden met de mensen met een beperking.”

Het bureau moet het totaal veld bestrijken, zorgen dat de mensen met een auditieve, visuele, lichamelijke en verstandelijke beperking toegang hebben tot alles waar elke andere burger ook toegang toe heeft. Hardenbol somt op: het volgen van regulier onderwijs, deelnemen in het verkeer, toegang tot ICT, uitgangsgelegenheden, informatieverstrekking en toegankelijkheid tot sportaccomodaties. De voorzitter voor Sports Unlimited Suriname benadrukt dat zaken in de wet moeten worden vastgelegd.

Alle ministeries
Dat vrijwel alle ministeries bij dit bureau betrokken moeten worden, staaft Hardenbol door de taken van de departementen te noemen. Zo is Openbare werken belast met bouwvergunningen en wegenautoriteiten, Sport en Jeugdzaken met aangepaste sportaccomodaties en aangepast sporten en Binnenlandse Zaken met duidelijke informatieverstrekking voor de doelgroepen. Buitenlandse Zaken moet actie ondernemen als het gaat om internationale voorschriften, ratificatie van conventies en samenwerking met internationale organisaties, Sociale Zaken en Volkshuisvesting komt in met uitkeringen, hulpmiddelen, opvangmogelijkheden, aangepaste woningen en extra aandacht voor mensen met een beperking in het binnenland. Ook de andere departementen hebben hun eigen taken binnen dit bureau. Hardenbol noemt op Volksgezondheid, Financiën, TCT, ATM, RGB, Regionale Ontwikkeling en Justitie en Politie.

Ze hoopt dat Sports Unlimited Suriname deel gaat uitmaken van de taskforce die de president zal instellen voor sportaccommodaties, om er voor te zorgen dat de nieuw op te zetten voorzieningen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en senioren burgers. Het opzetten van het bureau toegankelijkheid heeft alles te maken met de mensen en ook die met een beperking te weinig bewegen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May