NH verstrekt 116 concessies voor goud en andere mineralen
18 Dec 2012, 10:00
foto


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen deelde maandag in De Nationale Assemblee mee dat er 116 mijnbouwrechten zijn verstrekt door zijn ministerie, sinds het aantreden van deze regering. Het gaat om goud en andere delfstoffen. In totaal beslaan de concessies 1.6 miljoen ha.

De minister gaf hiermee antwoord op vragen die gesteld waren door onder andere Ronny Asabina (fractieleider van de BEP). Asabina wilde ook weten hoeveel concessieaanvragen zijn afgewezen. Hok zei hierop niet bijgehouden is hoeveel aanvragen zijn afgewezen. Deze worden teruggestuurd. Maar als het relevant is, zal het vanaf nu worden bijgehouden. Op dit moment zijn nog 72 aanvragen in behandeling.

Voor exploitatie van goud zijn 17 concessies verstrekt, terwijl voor exploratie het aantal 66 is. Acht concessies zijn verstrekt voor verkenning van goud en andere mineralen. De assembleeleden hadden ook een overzicht gevraagd van de concessiehouders. Dit is nog niet verstrekt aan hen.

Asabina wilde ook inzage hebben in het strategisch meerjarenplan dat al ontwikkeld zou zijn voor de goudsector. Deze mededeling was gedaan tijdens een presentatie door de commissie Ordening Goudsector op een bijeenkomst van de ACP/EU-landen. Hok merkte op dat als het zo is, waren de mensen te enthousiast geweest. Hij heeft onlangs een concept gekregen over dit plan en is het nog aan het bestuderen. Hij beloofde dit plan te zullen sturen naar De Nationale Assemblee als het afgerond is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May