Gita Jayanti, de openbaring van de Bhagavad Gita
17 Dec 2012, 12:00
foto
Shri Krishna openbaart de Bhagavad Gita aan Arjun.


(Aangeboden)

Gita Jayanti is de dag waarop de openbaring van de heilige Gita oftewel de Bhagavad Gita heeft plaatsgevonden. De Gita is één van de heilige boeken van de Hindoes. ‘Gita’ betekent ‘het lied van God’. Shri Krishna heeft de openbaring gedaan op de elfde dag van de lichte maandhelft van de Hindoe maand márgashirsh of agahan (november/december). Voor dit jaar valt Gita Jayanti op 23 december.

De Gita is een filosofisch werk en de kern van de Vedische kennis, één van de belangrijkste Upanishads (heilig boek) van de Vedische literatuur. De Gita is een onderdeel van de Mahabharat, één van de twee grote Indische epen die uit de tijd van onze jaartelling dateren. De Gita is in verschillende talen vertaald en wordt door vele mensen over de gehele wereld gelezen. Het beschrijft de oorlog van de Pandava’s en de Kaurava’s, twee onderling verwante geslachten.

Herstel van de orde
Shri Krishna, die in de Mahabharat als wagenmenner en vriend van de edele held Arjun optreedt, zet hem dan uiteen hoe hij moet handelen om zijn plan uit te voeren. Het plan omvat herstel van de orde van de wereld, waarbij de boosdoeners moeten worden vernietigd en de goede mensen moeten worden beschermd. In de Mahabharat gaat het om meer macht te verkrijgen, wat leidt tot vijandschap en oorlog.

Door zelfzuchtige oogmerken is de mens soms geneigd ernstige zonden te begaan zoals het doden van broer, vader of moeder. Hiervan bestaan veel voorbeelden, maar Arjun die als vroom toegewijde van de Heer altijd weet wat wel en wat niet geoorloofd is, lette er goed op dat hij zich niet aan zulke daden overgaf. Toen Arjun vanuit zijn strijdwagen uitkeek over het slagveld, werd hij zo overweldigd door verdriet, dat hij erbij moest gaan zitten en zijn boog en pijlen erbij neerlegde.

Arjun zei tot zijn wagenmenner: ”O Shri Krishna, laat de wagen stilstaan tussen beide legers in. Ik wens mijn ziel niet te bezoedelen door iemand in de strijd te doden. Ik zal de strijd opgeven”.

Strijd tussen twee helften
Toen begon een lange dialoog tussen Krishna Bhagvaan en Arjun over de betekenis van het wel en niet doden, over geboorte en dood en de verwerkelijking der onsterfelijkheid. Dit hele gesprek werd door Sanjay (wagenmenner van Dhritrashtra) aan de blinde koning Dhritrashtra in zijn paleis overgebracht alsof de beide sprekers zich in de kamer stonden te praten. Het was alsof de strijd ging tussen de twee helften van het lichaam van koning Dhritrashtra zelf, waargenomen door de geest van Sanjay.

Hij vertelde verder aan de koning dat de tekenen overduidelijk erop wezen dat de Kuru dynastie (de Kaurava’s en de Pandava’s) tijdens deze grote slag, wel de grootste slag ter wereld in de afgelopen vijfduizend jaar, allemaal zouden worden gedood: van de stamvader Bhishma tot en met kleinzoons als Abhimanyu: “O koning, de strijd kan nu elk moment ontbranden”, zei Sanjay.

Leiden door verstand
Terwijl Shri Krishna en Arjun verder spraken en steeds dieper doordrongen tot de levensproblemen en hun oplossingen, wordt de lezer opeens de sleutel tot het ware begrip van deze tekst gegeven. In hoofdstuk 11 vers 8 zegt Bhagvaan namelijk: “Maar je kunt Me niet zien met de ogen die je hebt. Daarom geef Ik je het goddelijke oog, waarmee je Mijn mystieke volheid kunt aanschouwen.”

De symboliek is nu duidelijk. De strijd tussen de Pandava’s en Kaurava’s wordt in feite in onszelf gestreden. Arjun is het kalf, de Gita is de melk. De blinde koning symboliseert een ieder, die zijn eigen problemen beschouwt met het oog van zijn eigen geest. De honderd zonen van koning Dhritrashtra zijn onze menselijke problemen, velen in getal. Wij kunnen hen alleen overwinnen door onze vijf zinnen (de vijf zonen van koning Pandu) te gebruiken en die te laten leiden door ons verstand (Shri Krishna). Maar het is onvoldoende om de zintuigen te gebruiken voor het verstand; we moeten verder gaan en het verstand beheersen, het eveneens gebruiken als een dienstknecht van onze ziel, het derde oog. De bedoeling van de Bhagavad Gita is namelijk om de mens twee dingen te leren, te weten: onbaatzuchtigheid en werklust.

De dag zelf
Allereerst moet je tot Krishna Bhagvaan bidden en uit de Bhagavad Gita lezen. Je mag een gele bloem en een Pipal blad bij een plaatje of beeld van Shri Krishna offeren. Daarna kan je een witte bloem op een Gita plaatsen. Indien je niet in staat is te lezen uit de Gita, dan kan je luisteren naar een Gita katha, een tempeldienst waarbij de Pandit uit de Gita reciteert. Evenals bij alle andere Hindoefeesten moet je ook op deze dag vegetarisch eten. Je mag naar de mandir gaan, want op alle hoogtijdagen worden er diensten gehouden.

De vereniging Shri Sanatan Dharm Paramaribo-Noord (SSDP) organiseert de Gita Jayanti op zondag 23 december 2012 van 07:00 tot11:00u ’s morgens op haar mandirterrein aan de Commissaris Roblesweg te Blauwgrond. De puja (rituelen) worden gehouden onder leiding van Acharya Pt. Shri Varun Matabsing. Deze religieuze en spirituele plechtigheid wordt gehouden in de schaduw van de Pipal boom, die symbool staat voor Krishna zelf. De Pipal is één van de meeste zuurstof producerende planten op de wereld.

De organisatie nodigt een ieder uit met Gita Jayanti, welke ook haar laatste activiteit is van het jaarkalender 2012. U wordt in de gelegenheid gesteld om de Bhagvad Gita mee te nemen en om daaruit te reciteren.

Ashwin V. Soeknandan
Algemeen secretaris SSDP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May