President Obama: U bent niet alleen met uw verdriet
17 Dec 2012, 00:30
foto


President Barack Obama heeft de zwaar getroffen bewoners van Newtown, Connecticut, opgeroepen de moed niet te verliezen. Hij bezoekt de getroffen gemeenschap die een tragedie heeft meegemaakt. Twintig schoolkinderen en zes vrouwen hebben het leven gelaten door een bloedbad die de 20-jarige Adam Lanza vrijdag aanrichtte op de Sandy Hook school. "U bent niet alleen met uw verdriet", verzekerde de president de rouwenden.

Obama zei zich ervan bewust te zijn dat de wonden diep zijn en woorden deze niet kunnen helen. Hij merkte op dat het hele land meehuilt met de getroffen families. Hij beloofde alle ondersteuning aan de families en de gemeenschap. De president las de namen van alle slachtoffers.
De schutter heeft eerst zijn moeder doodgeschoten, alvorens in haar auto naar de school te rijden. Hij heeft het vuur geopend op zijn slachtoffers en sloeg daarna de hand aan zichzelf.

Honderden patronen
Op de plaats van het delict zijn een semi-automatisch geweer en twee pistolen aangetroffen. Een shotgun is ook in de auto gevonden. Alle aangetroffen wapens stonden geregistreerd op naam van de moeder van de schutter.
Onderwijs ambtenaren zeggen dat er geen enkel verband was tussen de moeder van de schutter en de school. Onderzoekers denken dat Adam Lanza jaren geleden ook de Sandy Hook school heeft bezocht. Lanza gebruikte bij zijn aanval het semi-automatische geweer met honderden patronen als zijn belangrijkste wapen. Alle slachtoffers zijn meerdere keren geraakt, een aantal van hen op korte afstand.

Alle twintig kinderen die zijn omgekomen bij de beschieting - acht jongens en twaalf meisjes – zijn zes- en zevenjarigen. De hoofdonderwijzer van de school, Dawn Hochsprung, is één van de slachtoffers.
De politie van de staat Connecticut zegt dat ze al bezig zijn met het proces om de lichamen van de slachtoffers af te staan aan de families.

Wapenverbod
Gouverneur Dan Malloy van Connecticut moest het tragisch nieuws vrijdag persoonlijk brengen aan de meeste van de gezinnen van de slachtoffers. "Je kunt nooit voorbereid zijn daarop – om 18 tot 20 families te vertellen dat hun geliefde die dag of in de toekomst niet naar hen zal terugkeren”, zei hij.

De schietpartij heeft de discussie over wapencriminaliteit in de Verenigde Staten opnieuw aangewakkerd. Kort na het incident op de Sandy Hook school, zei president Obama dat er een “zinvolle actie” moet komen tegen de wapencriminaliteit in het land.

Strengere controle
Twee top Amerikaanse Democraten hebben zondag gepleit voor strengere controle op vuurwapens. Gouverneur Malloy zei dat er in zijn staat een verbod geldt op aanvalswapens, maar dat het ontbreken van een soortgelijke wet op federaal niveau het moeilijk maakt om ze buiten de staat te houden.
"Dit zijn aanvalswapens. Je jaagt niet op herten met deze dingen," zei hij tegen CNN. "Je kan alleen maar hopen dat we een manier vinden om deze wapens, die slechts één doel hebben, te beperken."

Burgemeester Michael Bloomberg van New York, die zich ook sterk maakt voor wapencontrole, heeft er bij president Obama op aangedrongen om op te treden. "We hebben alle retoriek al gehoord," zei hij. "Wat we niet hebben gezien is leiderschap - niet van het Witte Huis, en niet van het Congres. Dat moet vandaag eindigen."
Een landelijk verbod op bepaalde semi-automatische geweren in de VS is in 2004 opgeheven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May