Venezuela houdt regionale verkiezingen
17 Dec 2012, 03:00
foto
Henrique Capriles verloor de presidentsverkiezingen in oktober, maar was de grootste uitdaging voor Hugo Chávez sinds 1998.


In Venezuela worden regionale verkiezingen gehouden om 23 nieuwe gouverneurs en burgemeesters te kiezen. Het is de eerste verkiezingscampagne in veertien jaar waarbij president Hugo Chávez afwezig is.

Chávez, die in oktober weer een termijn van zes jaar won, is in Cuba waar hij herstelt van zijn jongste kankeroperatie. In deze langverwachte verkiezingen gaat oppositieleider Henrique Capriles voor herverkiezing als gouverneur van Miranda. Hij staat tegenover ex-vicepresident Elias Jaua.

In de presidentsverkiezingen van oktober is Capriles, die een coalitie van oppositiepartijen leidde, verslagen door Chávez. De verwachting is dat hij de verkiezingen in de staat Miranda wint. Maar analisten zeggen dat een overtuigende overwinning hem zou kunnen helpen zijn status te versterken als een alternatief voor Chávez.

Bij de presidentsverkiezingen van oktober heeft Capriles 44% van de stemmen gehaald. Chávez was goed voor 54% en zal op 10 januari worden beëdigd voor een vierde termijn.

Maduro favoriet Chávez
De verkiezingsautoriteiten hebben gezegd dat de stemming soepel is verlopen en 98% van de stembureaus open waren en goed hebben gefunctioneerd. De rijen van wachtende kiezers waren aanzienlijk kleiner dan die bij de presidentsverkiezingen.

Nicolas Maduro, een voormalig vrachtwagenchauffeur, en Venezuela’s huidige vicepresident is door Chávez aangewezen als zijn vervanger. Eerder deze maand, zei president Chávez zei dat de kanker, waarvan hij had gehoopt dat het was genezen, was teruggekeerd. Hij heeft dinsdag zijn vierde operatie sinds vorig jaar in Cuba ondergaan voor zijn kwaadaardige aandoening. Als zijn gezondheid in de eerste vier jaar van zijn termijn niet terugkeert, bepaalt de Grondwet dat er binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen moet worden gehouden.

Test
Overheidsfunctionarissen hebben er bij de Venezolanen op aangedrongen naar de stembus te gaan als teken van steun aan president Chávez. "Mensen moeten zondag stemmen voor het herstel van de president," zei Jaua. Capriles heeft de regering bekritiseerd voor het gebruik van de ziekte van de president in de campagne. "De leiding van één persoon is niet overdraagbaar," zei hij.

Vijftien van de 23 gouverneurs zijn in handen van de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela. De stemming in de staten Miranda en Zulia, de dichtstbevolkte gebieden van Venezuela, worden gezien de voornaamste test voor de populariteit van de regering en de oppositie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May