Nederland toont met fietsproject maatschappelijke betrokkenheid
16 Dec 2012, 20:00
foto
Deelnemers aan het fietsverkeersproject van de Nederlandse ambassade. (Foto: René Gompers)


"Jullie gaan de Doortraplaan linksaf, de Drempelaan rechtdoor dan kom je vanzelf bij het Fietsenhofje", legt het verkeersbrigadiertje de route uit aan de fietsers. Ruim 250 personen, jong en oud, hebben vanmiddag mee getrapt in de fietsenparcours in de Palmentuin. Dit was het laatste onderdeel in het 'I Bike! You Like?' project van de Nederlandse ambassade. Met dit project werd aandacht gevraagd voor 'veilig fietsen'.

Eerder zijn er tien scholen bezocht, met name de vijfde klassers van de lagere school vanwege de verkeerslessen, en was er op zaterdagavond een fietsentocht door Paramaribo. Het project werd afgesloten met een rally door de Palmentuin en de binnenstad, waarvoor de omgeving tijdelijk autovrij werd gemaakt. Het was niet altijd gemakkelijk om de punten op de map van de binnenstad te herkennen. De kinderen maakten gretig gebruik van de kans om met hun fietsjes de straat over de hele breedte te betreden.

Betrokkenheid
De ambassade organiseert halfjaarlijks een project om maatschappelijke issues aan te kaarten. Eerder dit jaar werd het 'borstkanker preventie' campagne gehouden. "Wij laten met deze projecten zien dat Nederland maatschappelijk betrokken is bij Suriname" zegt Robert Petri, tijdelijk zaakgelastigde van Nederland. "Het fietsen is gezond want je komt in beweging maar het moet wel veilig gebeuren" vind Petri.

Projectmanager Odette Miranda had graag dat er veel meer automobilisten hadden meegedaan. "Als ze zelf op de fiets zitten, kunnen ze dan met andere ogen kijken naar de fietsers in het verkeer. De fietser voelt zich niet veilig. Met dit project laten we alle partijen werken aan veiliger fietsen".

Fietsbrevet
De Palmentuin was omgetoverd tot 'verkeerstuin'. De verkeersbrigadiertjes traden op als heuse politieagenten als de fietsers zich niet hielden aan de verkeersregels. Er stonden verkeersborden, oversteekplaatsen en men moest links houden.
Menige fietser werd letterlijk teruggefloten en vriendelijk aangesproken door de jonge 'agenten'. "U heeft bijna een rode sticker gekregen". De deelnemers mochten niet meer dan drie rode stickers hebben om in aanmerking te komen voor een 'fietsbrevet'.

Het is niet zeker of 'I Bike! You Like?' wordt herhaald. Miranda hoopt dat het 'veilig fietsen' project wel wordt voortgezet: "We hebben gemerkt dat er vraag is naar zulke activiteiten waarbij gezinnen aan kunnen meedoen. Maar meer nog omdat de roep naar veilig fietsen luider wordt. Er moet daar nu wel wat aangedaan worden."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May