Cassavefabriek begint dinsdag met proefdraaien
16 Dec 2012, 00:00
foto
Minister Winston Lackin zaterdagmiddag in de fabriekshal van de cassavefabriek. (Foto: Marvin Moesan)


De cassavefabriek aan de Jan Starkelaan te Para zal dinsdag beginnen met proefdraaien. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn collega Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij zeiden in De Nationale Assemblee dat in verschillende delen van het land cassave geplant zal worden waarvan de afzet is gegarandeerd. Setrowidjojo ging niet in op vragen van assembleeleden die meer informatie wilden hebben. "Het gaat om een particulier initiatief", zei de LVV-minister. Voorlichters van zijn ministeries zijn wel getraind om boeren in het veld te kunnen begeleiden.

Kamla Madho (levenspartner van Lackin) en Robert Power zijn de oprichters van Innovative Agro-Processing Industries NV, afgekort IAP. "Bij opgaaf d.d. 17 oktober 2012 is de zaak per 17 februari 2012 omgezet in een Naamloze Vennootschap", blijkt uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) ondersteunt als coördinator het cassaveteeltproject in Saramacca. Lackin zei in het parlement vrijdag dat er informatiebijeenkomsten zijn gehouden in onder andere 'De Olifant', bij Jogi in Saramacca en bij Radjkoemar Randjietsingh (fractieleider Nieuw Front) in Commewijne. Ook bij Ricardo Panka (fractieleider Mega Combinatie) in Para.

Ondersteuning project
Ook Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) uit Para ondersteunt het project. "Bij mij gaat het vooral om de boeren die de cassave zullen planten. Billiton is weg uit Para en er is behoefte aan werkgelegenheid en meer inkomsten. Aan de boeren is afzet van het product beloofd. Zij zijn ook al getraind", zegt Kensenhuis aan Starnieuws.

Jogi legt uit dat VHP ondernemerschap ondersteunt en dit project een stimulans kan zijn voor de verdere ontwikkeling van de agrarische sector. "Boeren krijgen zekerheden en garanties. Zij worden begeleid in het proces. Het project heeft kans van slagen, daarom doen wij ook mee. Het gaat om een particulier initiatief. Wij werken samen met de NV", benadrukt Jogi.

Transparantie nodig
Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vroeg om meer transparantie over het cassaveproject. Hij wilde van minister Setrowidjojo weten of het gaat om twee ambtenaren die de oprichters zijn van de NV. "Op welk terrein is dit bedrijf opgezet. Welke kosten heeft de overheid gemaakt voor de voorbereiding van dit project en met welke middelen de machines zijn gekocht?" wenst de volksvertegenwoordiger te weten. De bewindsman wimpelde de vragen af door te stellen dat hij geen inzage heeft in de boekhouding van de NV.

Kensenhuis zegt van het dorpsbestuur van Wint Santie zaterdag te hebben vernomen dat het terrein waarop de fabriek staat ter beschikking is gesteld van de staat. Het dorp zegt liever zaken met de overheid te doen. Afgesproken is dat er werkgelegenheid komt in het dorp en dat wanneer het bedrijf winst maakt, Wit Santie ook de vruchten van zal plukken. Jogi merkt op dat hoewel hij het project ondersteunt, hij van de regering openheid wil hebben. Het assembleelid heeft informatie dat de machines uit China geïmporteerd zijn uit een creditline. Hij wil weten of de regering hiervoor heeft gezorgd of dat de NV zelf zaken heeft gedaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May