Ramnandanlal verwacht SRD 350 miljoen meer aan inkomsten
14 Dec 2012, 13:30
foto
Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU)


Assembleelid Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) heeft uitgerekend dat de staat veel meer zal ontvangen het komende jaar dan is begroot. Op basis van de realisatiecijfers, stelt de politicus dat de inkomsten SRD 350 miljoen meer zullen zijn dan in de begroting is aangegeven.

"Wij zien dat een trend in de wijze van begroten wordt voortgezet die niet gezond is voor de richting waar we willen opgaan met onze economie. Het wantrouwen in de overheidsbegrotingen en daarmee in de overheid wordt hiermee niet weggenomen. Sterker nog, het wordt voortgezet", stelde Ramnandanlal donderdag tijdens de begrotingsbehandeling.

Groot verschil
Ramnandanlal voerde aan dat er nog steeds een groot verschil is tussen hetgeen begroot wordt en wat uiteindelijk gerealiseerd wordt. "Als we kijken naar de inkomsten belasting, dan zien wij tussen 2007 en 2011 dat we structureel (!), jaar in jaar uit, deze post onder begroten met gemiddeld 24%, de indirecte belastingen in dezelfde periode structureel wordt onder begroot met gemiddeld 13% en de niet-belasting inkomsten structureel 8,5%. Gemiddeld 16% wordt de totale inkomsten structureel onder begroot", betoogde het assembleelid.

De politicus merkte op dat de inkomsten achteraf gelukkig blijken mee te vallen. Hij benadrukte dat de begrotingen niet opgesteld worden op basis van de realisatiecijfers. "De realisaties voor 2012 voor wat betreft de directe belastingen zullen vermoedelijk dit jaar de grens van 1600 miljoen SRD overschrijden, 200 miljoen meer dan begroot, de indirecte belastingen zullen we met SRD 50 miljoen overschrijden en de niet-belastingontvangsten met SRD 100 miljoen, op basis van realisatie per september 2012. In totaal zullen met grote waarschijnlijkheid de inkomsten overschreden worden met SRD 350 miljoen", stelde Ramnandanlal. Hij merkte op dat de investeringen die nog gedaan zullen worden in de goud- en oliesector niet meegerekend zijn in de meerinkomsten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May