Openbare Werken Nickerie pakt Bigipangebied aan
14 Dec 2012, 18:30
foto
De sleephelling voor boten om van de Nickerierivier naar Bigipan te kunnen gaan, is aangepakt door het ministerie van Openbare Werken. (Foto: Edward Troon)


Het ministerie van Openbare Werken, afdeling Nickerie, pakt het Bigipangebied aan. Diverse werkzaamheden worden uitgevoerd en enkele projecten zullen gerealiseerd worden in dit gebied. Er zijn maatregelen nodig om natuurgebied goed te kunnen beheren. Dit zegt sectiehoofd Charles Perk van OW-Nickerie aan Starnieuws.

De eerste fase van de aanpak van sleephelling is door de aannemer Firoz Moentadj opgeleverd. De boten moeten via de sleephelling naar de vaargeul van Bigipan. De werkzaamheden zijn binnen twee weken uitgevoerd. De aannemer heeft een houten beschoeiing aangelegd om afkalving tegen te gaan. Er is een grote waterbuis geplaatst waardoor het rivierwater en dat van de Jamaerkanaal (de vaargeul van Bigipan) in balans gehouden kunnen worden. Het gebied rondom de sleephelling is opgeschoond. Perk merkt op dat de sleephelling in 2009 was opgeleverd, maar dat er nog bepaalde schoonheidsfouten waren die aangepakt moesten worden.

Tweede fase
Bij de tweede fase zal er onderhoud plaatsvinden. Indien er fouten zijn, zullen deze meteen gecorrigeerd worden. Daarnaast zal de vaargeul uitgediept en opgeschoond worden. “Er liggen zoveel boomstronken en ander rommel daar. Deze vaargeul is acht jaren niet opgehaald. Ook de dam en de Jamaerkanaal zullen opgeschoond worden”, deelt Perk mee. Er komt een beheerderswoning nabij de sleephelling voor controlewerkzaamheden in het Bigipangebied.

Verder moet de kleidam te Burnbush, die momenteel verzakkingen vertoont, aangepakt worden. Als deze dam instort, kan dit grote gevolgen hebben voor het Bigipangebied. Dit zal inhouden dat het rivierwater het gebied zal binnendringen en flora en fauna zal aantasten, deelt Perk mee. Voor alle nieuwe projecten zullen er aanbestedingen gehouden worden. Na zes maanden, rond juni 2013, moeten al deze werkzaamheden opgeleverd zijn.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May