Regering beantwoordt vrijdagmiddag vragen van DNA-leden
13 Dec 2012, 20:35
foto
De vergadering van De Nationale Assemblee is vanaf vandaag live via Internet te volgen. Vicepresident Robert Ameerali en assembleevoorzitter Jennifer Simons in overleg tijdens een schorsing.


De regering zal vrijdag om 13.00 uur antwoord gegeven op de vele vragen die gesteld zijn in De Nationale Assemblee in de tweede ronde. De meeste parlementariërs, vooral uit de oppositie, hebben geklaagd dat ministers diverse vragen niet hebben beantwoord. Een deel van de vragen is herhaald. Ook vicepresident Robert Ameerali kreeg vragen toegeschoven van ministers waar hij nog antwoord op moet geven.

Iets voor half acht vanavond waren alle sprekers van oppositie en coalitie aan het woord geweest. Alle fracties hebben beperkte spreektijd. De laatste persoon die een spreekbeurt vervulde, was de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka. Hij zei best tevreden te zijn met antwoorden die de ministers hebben gegeven. Terwijl de oppositie, bij monde van Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP), heftige kritiek leverde op minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, zei Panka dat Lackin het buitenlands beleid helder heeft uiteengezet.

Diaspora beleid
Santokhi zei dat de bewindsman een sneer heeft gegeven door rassentimenten op te wekken. Hij wil weten wat Lackin heeft bedoeld met 'die ras pora'. Hij vond dat de minister beledigend bezig was. De VHP'er benadrukte dat Lackin zijn verontschuldigingen moet aanbieden. Hij betoogde dat door dit soort ondoordachte uitlatingen rassentimenten worden bespeeld. André Misikaba (Mega Combinatie/NDP) reageerde hierop en zei dat de minister geen ras heeft genoemd bij naam. Hij maakte duidelijk dat Santokhi moet begrijpen dat hij geen minister meer is en geen regeermacht heeft. De regering bepaalt haar eigen prioriteit, stelde hij.

Misikaba memoreerde dat een initiatiefwet ingediend is over de status van Personen van Surinaamse Afkomst. Intussen is er een commissie van rapporteurs benoemd die met alle rassen zal praten en diverse organisaties uit verschillende landen die bij de diaspora betrokken zijn. Panka haalde aan dat op dit moment een exponent van de regering (ex-president Jules Wijdenbosch) in Nederland is. Er is een bijeenkomst geweest waar diverse groepen aanwezig waren. Hij merkte op dat het geen selecte groep was, zoals Santokhi doet voorkomen. De VHP-voorzitter zei hierop dat hij een vertegenwoordiger van zijn partij heeft gestuurd naar de vergadering.

De twee ronden van het parlement kenmerkten zich door diverse incidenten, waarbij de gemoederen behoorlijk verhit raakten. Twee keren heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de vergadering abrupt verdaagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May