Albina krijgt geïntegreerd primair gezondheidscentrum
14 Dec 2012, 08:00
foto
De RGD-polikliniek in Centrum Albina.


De oude vrijwel vervallen polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in Centrum Albina krijgt een facelift. De kliniek wordt geüpgraded tot een volledig geïntegreerd primair gezondheidscentrum. In dit centrum komen gespecialiseerde diensten zoals de Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het Nationaal Aids Programma (NAP).

"De upgrade valt onder een renovatieplan van de RGD, waarbij landelijk 52 poliklinieken zullen worden gerenoveerd", verklaart minister Michel Blokland van Volksgezondheid tegenover Starnieuws. Hij zegt dit bij de onthulling van een naambord op de plek waar nu gewerkt wordt aan de bouw van een ziekenhuis in Marowijne. Volgens het plan wordt prioriteit gegeven aan de urgente gevallen. Daar valt ook Albina onder. "De enige uitwijkmogelijkheid voor medische zorg in de omgeving is St Laurent en het is niet in ons belang om die situatie te handhaven", benadrukt de bewindsman.

Uitgebreid dienstencentrum
Blokland geeft aan dat het om een vrij grote kliniek gaat, die zich leent voor omvorming tot medisch centrum. “Wij zullen van de bestaande infrastructuur gebruikmaken”, zegt hij. In deze kliniek zullen niet alleen artsen en verpleegkundigen worden ondergebracht, maar er zal ook ruimte zijn voor het BOG, het NAP, het vaccinatieprogramma, een consultatiebureau, een fysiotherapeut en een tandheelkundige.

Robert Brohim maakte ook deel uit van de delegatie. Hij is coördinator Primaire en Preventieve Gezondheidszorg op het ministerie van Volksgezondheid. Hij geeft aan dat er ook een kantoor van het Staats Ziekenfonds (SZF) en de Dermatologische Dienst in het centrum gevestigd zullen worden.

Bemensing
In de planning zijn eveneens de bemensing van de polikliniek en het ziekenhuis opgenomen. Vooral functionarissen die afkomstig zijn uit Marowijne, maar werken in ziekenhuizen in de stad, zullen gemotiveerd worden om in het centrum te gaan werken. In de opleiding van medisch kader zal er ook geïnvesteerd worden, zegt Blokland.

Eventueel zal op bevriende naties een beroep worden gedaan voor het ter beschikking stellen van personeel. Brohim verwijst in dit verband naar Cuba. Hij zegt dat het ministerie allang bezig is de capaciteit van de ziekenhuizen te vergroten. In samenwerking met het AZP kunnen een aantal specialisten in een soort pendeldienst komen, zoals met Nickerie het geval is.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May