Bouva krijgt bijval voor bijdrage begrotingsbehandeling
13 Dec 2012, 05:30
foto
Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP)


Assembleelid Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) heeft van diverse zijde bijval gekregen voor zijn bijdrage tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag. Hij stelde voor om een studie te maken om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien jaar. Bouva is ontevreden over de gang van zaken op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij vroeg aandacht voor het beleid rond de vlag en het volkslied en wil dat kinderhuwelijken ontmoedigd worden door de leeftijd op te trekken.

Bouva zegt aan Starnieuws goede reacties uit de samenleving te hebben gekregen over de voorstellen die hij heeft gedaan. Ook in het parlement kreeg hij een welwillend oor over diverse zaken. Veel jongeren hebben hem gezegd achter zijn visie te staan om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien jaar. Jeugdigen tussen 12 en 16 jaar stemmen reeds tien jaar voor de verkiezingen van het Nationaal Jeugd Parlement en het gaat goed. Kinderen en jongeren laten hun stem horen. Verschillende landen in regio, zoals Argentinië en Brazilië hebben de trend al ingezet.

Kinder huwelijken
Citerend uit een rapport over de 'Situatieanalyse van kinderrechten in Suriname', zei Bouva dat bij rechtsbescherming van kinderen, het rapport de aanbeveling doet om de huwelijkswet te herzien. Hierin is opgenomen dat meisjes op de leeftijd van 15 jaar en jongens op de leeftijd van 17 jaar kunnen en mogen trouwen. De commissie voor de rechten van het kind stelt voor deze leeftijd te verhogen naar wat internationaal acceptabel is, 18 jaar voor beide geslachten.
Kinderhuwelijk is volgens het rapport een schending van het mensenrecht, ongeacht of het nu wordt gepleegd door jongen of meisje.

"We moeten het niet onderschatten. In Suriname zijn er zelfs gevallen bekend waar jonge meisjes met oude 'rijke' mannen worden gehuwd, in de hoop het voor hen en de familie financieel beter te maken. Bouva zei dat volgens een studie in 2006 is gebleken dat 11 procent van de huwelijken van vrouwen is tussen de 15 en 19 jaar. Het assembleelid pleitte voor een betere bescherming van de jongeren. Bouva wil van de regering weten wat er concreet gedaan zal worden met de aanbevelingen van het kinderrechten rapport. De begrotingsbehandeling wordt vandaag om 10.00 uur hervat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May