Gerechtsgebouw Boxel wordt opgeknapt, na inventarisatie
13 Dec 2012, 00:00
foto
Gerechtsgebouw te Boxel op 11 mei.


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft het schrijven van de Krijgsraad over de slechte staat van het gerechtsgebouw te Boxel niet ontvangen. Zijn collega van Defensie, Lamuré Latour, kreeg woensdag wel een afschrift van de brief, gericht aan de onderdirecteur administratieve diensten van Justitie en Politie. Belfort vindt dat Defensie verantwoordelijk is voor het onderhoud omdat het gebouw dit departement toebehoort en op het complex van de Marine is. Latour zegt aan Starnieuws dat het gebouw opgeknapt zal worden, nadat een inventarisatie is gemaakt.

De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, deelde op de zitting van het 8 december strafproces woensdag mee dat het gebouw in een slechte staat verkeert. Valstein heeft op 6 december foto's laten maken van de situatie en dit laten zien aan de advocaten van de verdachten. De brief aan Justitie en Politie dateert van 29 november. De Krijgsraad is uitgeweken naar het gerechtsgebouw aan de Frederik Derbystraat nadat niets werd vernomen van het ministerie van Justitie en Politie op het schrijven. Volgens de president van de Krijgsraad is er gebeld met het ministerie, maar er was nog geen antwoord geformuleerd op de brief.

Geen kapitaalsvernietiging
Belfort zegt dat in feite het gebouw toebehoort aan Defensie, maar hij had het schrijven niet onder ogen gehad. Sinds de laatste zitting op 11 mei is er niks gedaan aan onderhoud van het gebouw. De situatie is van dien aard dat het niet verantwoord was om daar een zitting te houden, zei Valstein. De zaal aan de Frederik Derbystraat is veel te klein voor deze megazaak. Dat is gisteren duidelijk gebleken toen een deel van de pers en publiek niet werd toegelaten.

Latour zegt dat het gerechtsgebouw op het terrein van Defensie is en het ministerie toebehoort. Hij was niet eerder op de hoogte van de situatie. "Wij zijn tegen kapitaalsvernietiging en als er een beroep was gedaan door Justitie en Politie op Defensie, hadden wij zeker maatregelen getroffen", zegt de bewindsman. In elk geval zal er zo snel mogelijk onderhoud plaatsvinden, nadat de situatie in kaart is gebracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May