Ziekenhuis Albina moet bijdragen aan volksgezondheid
12 Dec 2012, 18:30
foto
Het bord dat het project beschrijft, wordt onthuld door minister Michel Blokland van Volksgezondheid.


Het district Marowijne krijgt over een jaar zijn eigen ziekenhuis. Vanmorgen heeft minister Michel Blokland van Volksgezondheid met het onthullen van het naambord, het startsein gegeven voor aanvang van de bouwwerkzaamheden. Het ziekenhuis komt op 135 km vanuit Paramaribo te staan op een terrein van 7 1/2 hectare. Er komen afdelingen voor mannen, vrouwen en kinderen. Verder een operatiekamer, laboratorium, kantoorruimte, vier stafwoningen en een mortuarium.

Dit project is financieel deels mogelijk gemaakt door de Franse AFP (Agence Francaise de Development). Met de directievoering zijn belast het ingenieursbureau N.V. Sintec en CCE (Corcordia Consulting Engineer). De uitvoerende aannemer is Soekroela N.V.

Gezondheidszorg belangrijk
Blokland feliciteert de burgers van Marowijne met deze mijlpaal. Hij plaatst evenals andere sprekers, de realisatie van dit project in het kader van de grondwet en het streven van de regering Bouterse/Ameerali om de gezondheidszorg dichterbij de burger te brengen. "U hebt recht op alle ontwikkelingen, maar dat ontslaat u als burger niet van de verplichting om de jeugd te wijzen op de mogelijkheden in de eigen woonomgeving”, zegt Blokland. “Ontwikkeling komt met geloof in eigen kunnen.”

Districtscommissaris Theodorus Sondrejoe zegt dat gezondheidszorg het hoogste goed van de Almachtige aan de mensheid is. Het is daarom gewenst dat het ziekenhuis bemand wordt met deskundigen en beschikt over alle medicijnen. "Ontwikkeling is alleen mogelijk met gezonde mensen, die kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van het land", zegt Sondrejoe.

Assembleeleden ingenomen
Verschillende assembleeleden voerden het woord. Parlementariër Ramses Kajoeramari (Megacombinatie/NDP) noemt de komst van het ziekenhuis kostenbesparend; de bewoners van het district zullen in de toekomst niet meer naar Paramaribo hoeven af te reizen voor eventuele ziekenhuisopname.

Marinus Bee A Combinatie/ABOP plaats de keuze van de locatie in verband met de uitbreiding van Albina. Zijn partijleider Ronnie Brunswijk meent dat de Fransen, die zonder enige vorm van discriminatie Surinamers behandelen in hun ziekenhuizen, op dezelfde behandeling mogen rekenen wanneer het ziekenhuis in Albina af is.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May