Noodzaak accreditatie neemt toe door globalisatie
12 Dec 2012, 04:00
foto
Het moment van de ondertekening. Van links naar rechts: Anuradha Kamtasing (Unesco), Astrid Runs-Engelhart (Nova) en Trevor-Lyn Feurich van de Accreditatieraad.


De Unesco en het Nova hebben een overeenkomst getekend voor de uitvoering van het project ‘Supporting Higher Education Institutes of Suriname in the Process of Accreditation’. Dit project is een van de vier projecten die door de Unesco is goedgekeurd in het kader van het Participatie Programma (2012-2013). De totale waarde van de vier projecten bedraagt 68.968 US dollar.

Het Nova vindt het belangrijk dat er bij alle hogere onderwijsinstellingen - particuliere als wel van de overheid - een cultuur van kwaliteitszorg tot stand komt. De kwaliteitsbeleving moet een betere positie krijgen binnen de instelling en een vast onderdeel zijn van de dagelijkse activiteiten.

Inspelen op behoefte
De Wet Nova en de invloeden van globalisatie en internationalisatie van het hoger onderwijs leiden ertoe dat de noodzaak voor hoger onderwijs opleidingen om geaccrediteerd worden, toeneemt. “Suriname kan niet langer haar deuren gesloten houden voor deze ontwikkelingen omdat wij ons zowel regionaal als internationaal gecommitteerd hebben aan accreditatie”, zeggen het Nova en de Unesco in een persbericht.

Het Nova kan met de financiering van Unesco inspelen op de behoefte van vele hoger onderwijsinstellingen in Suriname door hen de nodige begeleiding te bieden met hun kwaliteitszorgsysteem. Dit zal uiteindelijk leiden tot hun accreditatie. Door dit project zal een toolkit samengesteld worden die instellingen als richtlijn kunnen gebruiken bij hun proces van kwaliteitsborging, het schrijven van een zelfevaluatierapport en uiteindelijk in het hele accreditatieproces.

Voor het ontwikkelen van de toolkit met onder meer handboeken en sjablonen, zal een consultant worden aangetrokken die samen met het Nova een tweetal workshops zal houden, waarbij de ontwikkelde documenten worden voorgelegd aan de sector. Alle tot stand gekomen producten zullen uiteindelijk openbaar gemaakt worden op de website zodat deze voor iedereen toegankelijk is. Het project wordt uitgevoerd in de periode januari – augustus 2013.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May